Després del pas de l'huracà Ian per Cuba i que deixés l'illa sense llum malmetent la xarxa elèctrica, els cubans van sortir al carrer. Ara, però, a banda de les condicions en que l'huracà ha deixat l'illa, els manifestants podrien enfrontar-se a càrrecs criminals. Si més no, això hauria comunicat l'oficina del Fiscal General de Cuba. En una nota publicada al diari del partit comunista de l'illa, Granma, els fiscals han dit que estan investigant casos d'incendis i vandalisme de propietat estatal, tancament de carrers i "insults a funcionaris i forces de l'ordre". 

L'huracà Ian arrasa Cuba: sense llum i amb la vista posada a Florida

L'huracà Fiona trepitja Puerto Rico: inundacions i l'illa sense llum
 

A més, els pares de menors que participin en protestes també podrien enfrontar-se a càrrecs per posar als menors en perill. Les protestes antigovernamentals generalment no duren gaire a Cuba, ja que les forces de seguretat les dissolen ràpidament. Però l'illa ha quedat tocada per l'huracà i les condicions també. Ara, hi continua havent escassetat d'energia a l'illa i les protestes s'han estès per tot Cuba. 

L'huracà va tocar terra a finals de setembre, com a categoria 3, a la província de Pinar del Río. Vents forts i pluja huracanada van deixar, com a mínim, tres persones mortes, segons haurien dit mitjans estatals i també se'n fa ressò la CNN. A més, de les fatalitats, també van deixar tota l'illa sencera sense llum. 

Cuba sense llum

El Sistema Elèctric Nacional, administrat per l'Estat, va tallar tota l'energia de L'Havana per evitar que la gent es pogués electrocutar, morts i danys a la propietat, fins que millorés el clima. Ara bé, les apagades generalitzades que van tenir lloc arreu del país no van ser pas planificades, sinó una conseqüència directa de les tempestes i forts vents.

A més dels problemes que ha generat el pas de l'huracà Ian per l'illa, cal posar de manifest la crisi econòmica a la que està sotmesa el país. Les conseqüències de l'huracà, l'únic que han fet és acabar de fer perdre la paciència als cubans i empitjorar les condicions. Hi ha escassetat d'aliments, combustible i medicines. En general, la situació és crítica. 

Precisament per aquest motiu, tal com recull la cadena nord-americana, els cubans surten a picar de nit amb olles, paelles i qualsevol cosa que faci soroll per posar de manifest la ràbia i les critiques contra el govern i la situació actual. També han exigit a les autoritats que renunciïn. De moment, silenci. Un silenci que s'ha trencat amb l'anunci de possibles represàlies cap a aquestes protestes.  

Cal dir, però, que tot i el descontentament, el malestar no ha fet sortir tanta gent al carrer com va passar l'any 2021. Aleshores, milers de cubans van sortir al carrer i van exigir canvis. Aquelles manifestacions sí que van ser importants, de fet, les més destacades contra el govern cubà des de la revolució del 1959.

 

Imatge principal: una persona estén com pot la roba a la regió de Pinar del Río, la més afectada pel pas de l'huracà Ian a Cuba / Efe