Quatre mesos després de l'inici de les protestes contra una polèmica llei d'extradició que han portat a Hong Kong a una greu crisi política, la tranquil·litat semblava aquest dimecres la norma en aquest centre financer, a excepció del tancament d'algunes estacions de metro, escenaris d'actes vandàlics. Tanmateix, les ubiqües pintades antigovernamentals i en contra de la policia són testimonis muts de la tensió política a l'urbs.

Eslògans com "Resistiu, hongkonguesos!" o "La dissolució de la policia no admet retards" demostren que no hi ha llum al final del túnel de la crisi, que va començar de manera multitudinària el 9 de juny, quan un milió dels residents d'aquesta ciutat de set van sortir als carrers a manifestar-se en contra de l'esmentada proposta de llei.

Les manifestacions, que al principi van ser massives i pacífiques, s'han tornat més violentes amb el pas de les setmanes i últimament acaben en general en enfrontaments amb la policia i aldarulls.

Encara que el govern hongkonguès va retirar el mes passat la controvertida norma -que hauria obert la porta que Pequín accedís a "fugitius" refugiats a Hong Kong per jutjar-los en el seu sistema judicial, mancat de garanties-, el moviment sorgit d'aquelles protestes ja havia ampliat les seves demandes amb l'objectiu de millorar els mecanismes democràtics de l'excolònia britànica.

"Fent la vista enrere, aquests quatre mesos crec que són el pitjor i el millor moment de Hong Kong", explica a Efe Chris Wong, un universitari que ha participat en incomptables manifestacions.

"El pitjor, perquè la policia ha estat arrestant manifestants de manera arbitrària i el nostre govern ha circumval·lat els procediments legislatius normals per introduir una llei que ens prohibeix portar màscares durant les protestes", comenta.

"I el millor, perquè Hong Kong està assistint a una solidaritat entre la seva gent sense precedents. Així que molta gent es recolza mútuament per lluitar per una causa justa. Ha tret un costat bonic de la naturalesa humana", apunta Wong. La calma de l'estudiant, de 22 anys, contrasta amb la commoció soferta a la ciutat durant el cap de setmana.

Hores després que la cap de l'executiu hongkonguès, Carrie Lam, anunciés la seva controvertida decisió d'invocar una llei d'emergència de temps de la colònia britànica per imposar una normativa que prohibís als manifestants cobrir-se la cara amb màscares -i així facilitar la tasca policial d'identificació-, els carrers van registrar noves protestes.

La ciutat es va paralitzar durant dos dies per la violència registrada entre policía i alguns manifestants radicals, que ha anat en augment en els últims quatre mesos i que, per a sorpresa de molts, ha estat avui absent.

"Avui es compleixen quatre mesos i esperava que passés alguna cosa. Però res", comenta Jacob Ehrbahn, fotògraf del diari danès Politiken, que va arribar a Hong Kong divendres passat. Chris Wong, l'universitari manifestant, ho explica: "Ha estat un llarg cap de setmana i tothom està esgotat. Estem prenent un descans abans de sortir de nou".

El fet que no hi hagués violència no vol dir que no es registrés moviment: Ehrbahn i una altra dotzena de periodistes van cobrir una vista del judici al conegut activista Edward Leung, inspiració de molts joves participants de les actuals protestes.

Poc després de les 09:00 hora local, centenars de persones es van congregar a les portes del Tribunal Suprem de la ciutat per donar suport a l'apel·lació de Leung i uns altres dos activistes, condemnats per participar en revoltes el 2016.

Leung, de 28 anys i condemnat l'any passat a sis anys de presó, és l'autor de l'eslògan "Reclamem Hong Kong, revolució dels nostres dies," àmpliament corejat en les manifestacions hongkongueses. Entre els que es van solidaritzar amb Leung a la porta del tribunal hi va haver Chris Wong. "A Hong Kong, han detingut molts activistes prodemocràtics abans d'aquest moviment (amb referència a l'actual). Ha estat així des de 2014. Aquesta gent necessita el nostre suport", manifesta.

El mateix Wong té 20 amics detinguts entre els 2.300 arrestats per la policia en els últims quatre mesos. "Crec que hem de continuar protestant i així augmentar el cost administratiu del Govern", reflexiona Wong, per afegir: "han d'entendre que no poden resoldre la crisi arrestant-nos".