El president nord-americà, Joe Biden, va alertar aquest dilluns que Rússia està "explorant opcions" per llançar possibles atacs cibernètics contra els Estats Units, i va demanar al sector privat del país que actuï urgentment per reforçar les seves defenses. Biden va fer aquesta advertència al començament d'una setmana que estarà més centrada que mai en la guerra a Ucraïna, ja que aquest dimecres viatjarà a Brussel·les i després a Varsòvia per provar de reforçar la resposta aliada a la invasió russa del territori ucraïnès. Els Estats Units temien des de fa temps que Rússia pogués respondre amb atacs cibernètics a les sancions que ha imposat Moscou per la seva invasió d'Ucraïna, i aquest dilluns van assegurar que ha detectat "activitat preparatòria" en aquest sentit.

"Tenim informació d'intel·ligència en evolució que indica que Rússia està explorant opcions per a potencials atacs cibernètics", va dir Biden en un comunicat. El mandatari va urgir al sector privat nord-americà -que és el propietari i gestor de la majoria de la considerada infraestructura clau- a "accelerar els esforços per tancar les seves portes digitals" i reforçar els seus sistemes de seguretat. "Vostès tenen el poder, la capacitat i la responsabilitat d'enfortir la ciberseguretat i resiliència dels serveis i tecnologies crítiques dels que depenen els nord-americans", va recalcar Biden.

Preparats per respondre

Algunes de les mesures recomanades per la Casa Blanca a les empreses són implementar sistemes d'autenticació de múltiples factors; contractar professionals de ciberseguretat perquè detectin vulnerabilitats; fer còpies de seguretat de les dades i encriptar la informació perquè no pugui ser utilitzada si la roben. L'assessora de Biden per a Ciberseguretat, Anne Neuberger, va assegurar en una roda de premsa que els Estats Units estaran "preparats per respondre" si Rússia duu a terme "atacs cibernètics pertorbadors contra infraestructura clau" nord-americà.

A finals de febrer, la cadena NBC News va informar de converses en la Casa Blanca sobre la possibilitat de llançar atacs cibernètics contra Rússia que podrien entorpir la seva capacitat de seguir endavant amb les seves operacions militars a Ucraïna. L'any passat, Biden va exigir a Rússia que perseguís més durament els pirates informàtics que actuen al seu territori, i a qui responsabilitza d'atacs cibernètics com el que va afectar Colonial, la xarxa d'oleoductes més gran dels EUA; i el que va colpejar JBS, el processador de carn més gran del planeta.

Ucraïna ha denunciat diversos atacs cibernètics a pàgines governamentals i militars ucraïneses que van començar abans de la invasió russa, mentre que Polònia també ha constatat aquest tipus d'incidents i altres països de la Unió Europea (UE) es mantenen vigilants sobre això. L'efecte de la guerra a Ucraïna als mercats globals i les cadenes de subministrament va centrar més una reunió d'aquest dilluns de Biden, que va conversar amb directors executius de diverses empreses sobre com minimitzar aquest impacte, especialment als sectors "energètic i agrícola", segons la Casa Blanca.