El cel sobre el sud de Grècia, inclosa la capital Atenes, s'han tenyit de taronja a causa dels núvols de pols del desert del Sàhara, en un dels pitjors episodis d'aquest tipus des del 2018.

El cel sobre la capital grega, on se situa l'Acròpolis i el Partenó, s'ha tenyit completament de taronja aquest dimarts i la visibilitat continua sent limitada dimecres. Les autoritats han instat els grecs amb afeccions respiratòries a limitar el temps que passen a l'aire lliure, fer servir màscares protectores i evitar fer exercici físic fins que s'aclareixin els núvols de pols.

atenes sahara taronja efe
Efe
atenes taronja sahara efe (2)
Efe

Els forts vents del sud han arrossegat la pols del desert del Sàhara cap a la zona meridional del país, encara que els núvols ataronjats han arribat fins i tot fins a la ciutat de Salònica, al nord del país.

Un dels episodis més greus de pols del Sàhara

Segons l'Observatori Nacional d'Atenes, es tracta d'un dels episodis més greus de concentracions de pols i sorra del Sàhara des del març del 2018, quan els núvols es van situar sobre l'illa de Creta. Les autoritats també han advertit sobre l'augment de les concentracions de micropartícules de contaminació per aquest fenomen.

atenes taronja sahara efe (3)
Efe
atenes taronja sahara efe (4)
Efe

Tot i això, alguns atenesos van decidir pujar a alguns dels turons d'Atenes per gaudir des de dalt de la vista del to ataronjat que envolta la capital.

Segons el servei meteorològic nacional (EMY), es preveu que el cel s'aclareixi a mesura que els vents canviïn i moguin la pols. El Sàhara allibera entre 60 i 200 milions de tones de pols mineral a l'any. La major part de la pols baixa ràpidament a la Terra, però algunes de les partícules petites poden viatjar grans distàncies, arribant de vegades a Europa.

Europa s'escalfa de pressa

La notícia arriba just la mateixa setmana que s'ha sabut que Europa és el continent que s'escalfa a un ritme més ràpid. Amb pujades de temperatures que dupliquen la mitjana global, i el 2023 va trencar el rècord de dies d'estrès tèrmic extrem, segons un informe de l'ONU i Copernicus, que assenyala que la mortalitat relacionada amb la calor va augmentar un 30% en les darreres dues dècades.

"Milions de persones es van veure afectades per esdeveniments climatològics extrems" al continent europeu, des d'onades de calor a inundacions, va destacar l'estudi anual sobre l'estat del clima d'Europa, presentat pel servei de seguiment climàtic de la Unió Europea i l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), depenent de les Nacions Unides.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!