L'Ignasi Granell ha salvat la vida aquest matí de miracle. Cada dia agafa el metro que té al costat de casa i  baixa a l'estació de Maelbeek, on avui ha esclatat una de les bombes, per anar a la feina. Havia de sortir a tres quarts de nou del matí de casa però "anava tard perquè la meva germana, que ha vingut a passar uns dies, m'ha avisat de l'accident a l'aeroport". A primera hora del matí, la Cristina Granell ha rebut alguns missatges al mòbil d'amics seus catalans que li preguntaven com estava després dels atemptats. Alertada, s'ha connectat i ha avisat al seu germà que hi acabava d'haver un atac a l'aeroport.

A aquella mateixa hora, cada dia, també surt de casa la dona de l'Ignasi per portar la nena a l'escola bressol. Una escola bressol que hi ha a Maelbeek.

"Només despertar-me he vist els whatsapp i els he avisat que estaven a punt de marxar de casa", diu la Cristina via Whatsapp a El Nacional. Les comunicacions són complicades, la xarxa telefònica està col·lapsada però el Whatsapp sí que funciona. 

L'Ignasi i la Cristina Granell són fills del catedràtic d'Economia aplicada i director general honorari de la Comissió Europea, Francesc Granell.

L'Ignasi, que és funcionari de la UE i treballa a 100 metres d'on ha esclatat la bomba al metro, ha decidit igualment anar a treballar, però anar-hi a peu. Un cop al carrer, la policia ja no l'ha deixat accedir al metro. "Ha estat una casualitat" –explica a El Nacional–.  "He anat a peu a la feina, però un cop allà, he decidit tornar a casa perquè les indicacions eren que ens tanquéssim a l'edifici". A la feina ha pogut parlar amb alguns dels seus companys "que han passat pel costat del lloc de l'atemptat i han vist les víctimes mortals al carrer". 

La parada de Maelbeek està en un dels punts més cèntrics de la ciutat. A 50 metres del Consell Europeu. És una de les zones turístiques, com a Barcelona ho és la Pedrera. "És com si la bomba hagués esclatat al Passeig de Gràcia de Barcelona", diu l'Ignasi.

L'Ignasi està tancat ara a casa seva amb tota la família. Viu molt a prop del Ministeri d'Afers Estrangers belga i la seguretat a la zona és màxima. "Tota la zona està acordonada", diu l'Ignasi mentre explica la situació complexa que s'està vivint des de fa mesos, ja amb part de l'exèrcit desplegat arran de l'amenaça terrorista. Hi ha un dispositiu extraordinari, però, a més, les comunicacions són complicades. 

L'Ignasi, la seva dona, la seva filla i la seva germana, s'esperaran a casa tancats, pendents del Whatsapp, que sí que funciona, mentre no rebin la contraordre que poden moure's. Aquests dies havien de ser diferents, perquè venia la Cristina a passar la Setmana Santa. I ho seran. Pels atacs i perquè si no hagués estat per ella, l'Ignasi hauria agafat aquest matí el metro a l'hora que ha esclatat la bomba a l'estació on havia de baixar. 

"Si jo no hagués rebut els missatges de Whatsapp des d'Espanya, no ens n'hauríem adonat", diu la Cristina en un whatsapp a El Nacional. "Gràcies a Déu que des d'Espanya m'han escrit molts amics per preguntar-me si estava bé", afegeix.

La tercera casualitat

L'Ignasi Granell ara viu a Brussel·les però, per feina, ha treballat a diferents països del món. Casualitats de la vida, el que està vivint avui, tancat a casa i sota una amenaça terrorista, no és nou per a ell. L'any 2001, era a Nova York en el moment de l'atemptat a les Torres Bessones l'11S. La seva família va viure per primer cop el caos i la incertesa davant un atemptat de característiques inimaginables fins aquell moment.

Deu anys, més tard, el 2011, l'Ignasi era a Nigèria i va viure en primera persona l'onada d'atemptats terroristes que van tenir lloc contra diverses esglésies catòliques a les ciutats de Madala, Jos, Gadaka i Damaturu on van morir 40 persones. 

Avui també era a Brussel·les. La seva família de Barcelona se'n fa creus però ara ja estan tranquils. "La providència aleatòria no saps com et tractarà", diu el seu pare, Francesc Granell, a El Nacional