L'opció de convertir Puerto Rico en un nou estat dels Estats Units va rebre un ampli suport en el plebiscit sobre l'estatus jurídic de l'illa realitzat aquest diumenge, però el triomf dels "estadistes" es va veure eclipsat per l'escàs interès dels votants per la consulta.

El plebiscit no vinculant, que serà considerat ara per les autoritats federals a Washington, va donar més d'un 97% de suport a l'opció dels "estadistes" encapçalats pel governador, Ricardo Rosselló.

L'opció que proposava la independència total de l'estat lliure associat als Estats Units només va aconseguir un 1,5% de suport i molt pitjor va ser el resultat (1,32%) per als que proposaven mantenir l'estatus actual.

Per Rosselló, qui va convocar el plebiscit després d'assumir el càrrec a començaments d'aquest any, el resultat va ser un clar missatge destinat a posar fi al que va descriure com la "indigna" situació colonial en què es troba l'anomenada "illa de l'encant".

Poc després de finalitzar la votació el líder del Partit Nou Progressista (PNP) va dir que els resultats, encara preliminars, obren la porta per "exigir i reclamar" que es posi fi a la relació "colonial" amb els EUA.