El Marroc ha anunciat gairebé per sorpresa que reinstaura el servei militar obligatori, en aquest cas tant per a homes com dones d'edats compreses entre els 19 i els 25 anys.

El projecte de llei, que ha estat elaborat amb gran discreció ja que no figurava en el debat polític, ha estat aprovat en Consell de Ministres presidit pel rei Mohamed VI, i haurà de passar a continuació els tràmits parlamentaris.

No s'han ofert més detalls tret que el servei militar serà de dotze mesos i que hi haurà casos d'exempció per als minusvàlids o els joves que tinguin una família completa a càrrec seu, però no així per als estudiants, que el realitzaran al finalitzar la seva carrera.

El comunicat del Consell de Ministres explica que el restabliment del servei militar té com a objectius "reforçar el sentit de ciutadania en els joves" i que "obre la via de la integració en la vida professional i social".

Tanmateix, el comunicat no explica com es durà a terme un projecte de tal envergadura amb tot el que això suposa de necessitats logístiques i financeres, sobretot quan els pròxims pressupostos no comptaven amb aquest nou servei que necessitarà desbloquejar milions de dírhams.

Presó per a insubmisos

Mitjans locals asseguren que el pla del govern és incorporar els primers joves d'aquest nou servei militar el proper octubre, i afegeix que hi haurà una pena de 6 anys de presó per als joves que provin d'escapar a aquesta nova obligació.

El servei militar ja va ser obligatori al Marroc entre 1965 i 2007, any en què va ser suprimit per passar a un exèrcit professional, invocant-se llavors l'enorme quantitat de diners que suposava a l'Estat allotjar, alimentar i equipar tots els joves en edat militar.

Actualment l'exèrcit marroquí compta amb 198.000 homes en actiu i suposa per a l'Estat una despesa de 3.400 milions de dòlars, segons les dades de l'estudi internacional sobre poder militar Global Firepower.

La notícia del nou servei militar, del qual pràcticament ningú no havia sentit parlar fins aquesta setmana, ha estat acollida de forma molt diferent a les xarxes socials i els fòrums d'internet: per als seus partidaris, serà una bona ocasió per ensenyar disciplina i valors cívics als joves; per als seus detractors, és un pas en direcció contrària al rumb del món actual.