Més de mig milió de persones van prendre ahir la capital dels Estats Units, Washington DC, per enviar un contundent missatge de resistència a Donald Trump el seu primer dia com a president dels Estats Units.

The Women's March (‘Marxa de les Dones’), amb persones arribades de tot arreu del país, va desbordar la seva ruta prevista entre el Capitoli i la Casa Blanca i es va convertir en una autèntica marea humana que va inundar els carrers i parcs del centre de la ciutat.

La convocatòria va superar les expectatives inicials –250.000 persones– i es va situar entre les més multitudinàries de la història del país, amb més de mig milió d'assistents, segons l'estimació dels organitzadors i les autoritats de la ciutat.

Xifra rècord

Una de les dades que s'utilitzen per valorar l'èxit d'una convocatòria a Washington és la xifra de viatgers del metro: a la una del migdia d'avui 470.000 persones havien agafat aquest transport, una xifra rècord en un cap de setmana.

A les 11 del matí havien utilitzat el metro –el més recomanable amb el centre urbà tallat al trànsit– 275.000 persones, en contraposició amb les 193.000 que van viatjar a la mateixa hora divendres per a la investidura de Trump.

Els accessos al metro, atapeïts des de primera hora del matí, i les entrades a la ciutat per carretera, amb més trànsit que un dilluns en hora punta, van evidenciar masses molt més grans per a aquesta marxa que les que es van veure per a la presa de possessió de Trump, segons va poder constatar Efe els dos dies.

Més de 200 arrestos

A diferència de les protestes anti-Trump de divendres, amb més de 200 arrestos i episodis violents, la manifestació d'avui ha acabat sense incidents ni detencions, ha informat la policia de la ciutat.

Convocada gairebé un minut després que el magnat novaiorquès guanyés les eleccions el 8 de novembre, la mobilització Marxa de les Dones va anar creixent i creixent fins a convertir-se avui en un fenomen als EUA i al món: milions de persones es van fer eco del seu missatge en més de 670 ciutats del país i 70 d'arreu del món.

A Los Angeles, Nova York, Chicago, Miami, Seattle, però també a Londres, París, Sidney, Tel Aviv, Barcelona, Ciutat de Mèxic o Berlín, milions de persones es van unir a aquest crit massiu en defensa dels drets que molts veuen amenaçats per Trump.

‘Pussycat’

A Washington, epicentre de les protestes, la ciutat sencera va ser una marea de gorres roses, els pussycat (‘gatet’), que són una resposta al polèmic comentari de Trump que a les dones cal agafar-les per les seves parts íntimes (pussy, en anglès).

La Bridget se'l va teixir ella mateixa: "Faré tot el que estigui a les meves mans perquè les dones no siguem invisibles", va dir a Efe. Ella i la seva amiga Mary Beth van viatjar des de Minnesota (Oest Mitjà) fins a Washington en un dels molts avions que han aterrat avui a la capital plens de manifestants.

La Mary Beth diu que es manifestarà sempre que faci falta durant els pròxims quatre anys per "defensar el progrés social dels últims vuit anys" de presidència de Barack Obama.

Diversitat

La marxa porta la paraula dones en nom seu, però és una protesta molt més àmplia: homes i dones de totes les edats han sortit a defensar la diversitat, la igualtat, la inclusió, els drets reproductius, a més de fer-ho per condemnar el racisme i la misogínia que veuen en Trump.

Els seus cartells van evidenciar l'ampli ventall de les seves causes: "Nosaltres, el poble, som més forts que la por", "confiem en les dones", "la diversitat és nord-americana", "els drets de les dones són drets humans", "respecte per a tothom".

I els seus missatges van tenir altaveus d'altura: la protesta va exhibir el planter d'artistes que no va aconseguir Trump per a la seva investidura com a president dels Estats Units.

Fer saltar pels aires

La cantant Madonna va aparèixer per sorpresa a l'escenari de la marxa i, provocadora i combativa, va dir que havia pensat a "fer saltar pels aires" la Casa Blanca des que Trump va guanyar les eleccions del 8 de novembre però que, en lloc d'això, va triar "l'amor".

Després, "enfadada i escandalitzada", n’hi va deixar anar quatre de fresques: "Que et follin" (fuck you), al nou president. Pel mateix escenari van desfilar la cantant Alicia Keys, que va cantar un oportú Girl is on fire, les actrius Scarlett Johansson, Ashley Judd i America Ferrera i el cineasta Michael Moore.

Un altre dels personatges coneguts que es va veure en la manifestació va ser l'exsecretari d'Estat John Kerry, fins ahir cap de la diplomàcia dels Estats Units, que passejava amb el seu gos en sabatilles esportives i jaqueta d'aviador.

Clinton

Hillary Clinton, a qui van donar suport en les eleccions molts dels que avui han participat en la marxa, no va ser en la protesta però va enviar a primera hora un missatge agraït a Twitter per, en les seves paraules, "parlar pels nostres valors".

Sorprenentment, fins ara Trump –que acostuma a carregar immediatament contra els que s’enfronten a ell– no s'ha pronunciat sobre la manifestació, com tampoc no ho va fer sobre les protestes en contra seu durant la investidura.