Michael Flynn, exassessor de seguretat nacional del president dels Estats Units, Donald Trump, s'ha declarat aquest divendres culpable d'haver mentit a l'FBI sobre les seves converses amb l'ambaixador rus als Estats Units, fets pels quals podria ser condemnat a cinc anys de presó.

Davant del tribunal del Districte de Colúmbia, Flynn (a la il·lustració) es va declarar culpable d'haver mentit sobre els seus contactes amb l'ambaixador rus als EUA, Serguéi Kisyliak, i es va comprometre a col·laborar amb el fiscal especial de la investigació russa, Robert Mueller, cosa que podria desembocar en noves imputacions per al cercle íntim de Trump.

Les investigacions de Mueller, antic director de la CIA, pinten un retrat molt nociu de l'entorn de Trump. El seu excap de campanya electoral, dos dels seus ajudants i ara el seu exassessor de seguretat nacional estan acusats de delictes greus. Si aquesta investigació indica que Trump coneixia aquests tripijocs i els va amagar o va provar d'interferir en la investigació, arrisca un impeachment, la seva destitució pel Senat.

Flynn va mentir

Segons va reconèixer Flynn aquest divendres, durant un interrogatori el 24 de gener va mentir a l'FBI sobre el diàleg que va mantenir amb l'ambaixador rus als EUA respecte a unes sancions que el llavors president Barack Obama va imposar a Rússia el 29 de desembre de 2016 pel seu paper en el robatori de documents al Partit Demòcrata.

Durant l'audiència, el jutge Rudolph Contreras va preguntar a Flynn: "Com es declara dels càrrecs que se li imputen?" i l'acusat va respondre "culpable" i signar després la seva declaració de culpabilitat, per la qual renuncia al dret a judici.

El representant de la fiscalia especial ha dit que Flynn va informar de les seves converses amb l'ambaixador rus a "importants membres" de l'equip que preparava la transferència de poder entre Obama i Trump, que va prendre possessió del càrrec el 20 de gener d'enguany.

En concret, segons la fiscalia especial, Flynn va trucar per telèfon a membres de l'equip de transició que s'estaven en l'exclusiu club de Trump a Mar-a-Lago, en la costa sud-est de Florida.

Estratègia col·lectiva

Segons la fiscalia especial, les converses de Flynn amb l'ambaixador rus estaven dirigides per importants membres de l'equip de Trump, la qual cosa significa que Flynn no va actuar per iniciativa pròpia, sinó que, suposadament, les seves accions formaven part d'una estratègia col·lectiva.

Les converses que l'exassessor presidencial va tenir amb l'ambaixador rus van suposar un escàndol perquè llavors Obama encara era president i l'equip de Trump no estava autoritzat per prendre decisions amb Governs estrangers.

Trump va demanar a Flynn que dimitís el 13 de febrer per haver mentit al vicepresident, Mike Pence, i a altres alts càrrecs sobre el contingut d'aquestes converses amb l'ambaixador rus.

El procés contra Flynn és fruit de la investigació iniciada per Mueller al maig, on examina els possibles vincles entre Rússia i la campanya de Trump per a influir en les eleccions presidencials de 2016 i afavorir la victòria del magnat republicà.