'FBI ha obert una investigació contra l'atacant de l'aeroport de Florida, un jove de 26 anys, Esteban Santiago, veterà de l'Iraq, amb problemes psicològics i permís d'armes. Santiago va triar l'aeroport de Fort Lauderdale, al sud de Florida (EUA), per cometre un atac que les autoritats no descarten que va ser de naturalesa terrorista. "Tot indica que va viatjar a aquest aeroport per cometre aquest horrible atac. No hem identificat cap motivació que hagi causat aquest atac", ha manifestat avui George Piro, de l'oficina de l'FBI a Miami.

En una roda de premsa a l'aeroport, que aquest matí ha reprès les seves operacions, menys a la terminal 2, escenari de la matança, encara tancada al públic, Piro va agregar que les motivacions terroristes no s'han descartat, encara que va ressaltar que la investigació es troba en una fase preliminar i s'estudien "tots els angles possibles".

Les autoritats federals i estatals han confirmat de moment que Santiago, nascut a Nova Jersey, criada a Puerto Rico i que va estar destacada un any a l'Iraq, va triar aquest aeròdrom per al seu atac, que va causar cinc víctimes mortals i sis ferits. L'atacant, que va servir en la Guàrdia Nacional a Alaska, d'on va ser revocat per "acompliment insatisfactori", segons aquesta dependència, ha mostrat una actitud col·laboradora durant els llargs interrogatoris als que ha estat sotmès i que han acabat aquest matí, va agregar l'agent.

L'FBI ha confirmat que el novembre passat va entrar en una oficina d'aquesta agència federal a Anchorage (Alaska), on residia, i va manifestar que el Govern dels EUA controlava la seva ment i l'obligava a veure vídeos del grup yijadista Estat Islàmic, i que sentia veus.

L'anterior va portar les autoritats a sotmetre-ho a avaluacions psicològiques. Els seus familiars han assenyalat que Santiago va tornar afectat després de servir a l'Iraq, on va presenciar la mort d'amics propers. A més dels familiars de Santiago, les autoritats han interrogat també uns 175 testimonis, ocorregut sobre les 13.00 hora local (18.00 GMT) de divendres, després que Santiago treiés una arma que va facturar legalment a la seva maleta i disparés de manera aleatòria a la zona de recollida d'equipatges de la terminal 2.

Inicialment, les autoritats van reportar que vuit persones van resultar ferides, encara que avui s'ha precisat que els assolits pels trets van ser sis i que van ser trasllats l'hospital Broward Health Medical Center.

Representants d'aquest centre hospitalari, al qual també van arribar al voltant de 30 persones per contusions i danys menors, han assenyalat avui que tres dels ferits es troben en estat estable i uns altres tres es troben en la Unitat de Cures Intensives, i que s'espera que alguns dels ferits siguin donats d'alta avui.

Les autoritats federals i locals creuen que en la matança que va desencadenar a l'aeroport de Fort Lauderdale, que un dia normal pot rebre més de 80.000 passatgers, Santiago va actuar sol i armat únicament amb una pistola semiautomàtica de 9 mil·límetres.

 

Les versions

Les versions preliminars indiquen que després de recollir la seva maleta Santiago va anar al bany, on va extreure l'arma que havia facturat, va tornar a la zona d'equipatges i va començar a disparar de manera aleatòria, apuntant al capdavant de les víctimes. L'Oficina de l'Agutzil del Condado Broward ha confirmat que ja s'ha identificat als morts en aquest tiroteig, encara que les seves identitats no seran revelades fins que els seus familiars siguin notificats formalment.

No obstant això, membres d'una església catòlica de Geòrgia han confirmat en un comunicat que entre els cinc morts figura Olga Woltering, que va viatjar a Florida amb el seu espòs Ralph Woltering, que va sobreviure l'atac. Es tracta d'una devota catòlica que al costat del seu espòs vivia a la localitat de Marietta, i membres d'aquesta congregació van qualificar a la parella com l'"ànima de la festa" i van assenyalar que ambdós viatjaven juntament amb la seva família per celebrar l'aniversari número 90 de la dona.

Altres mitjans han identificat Terry Andres, resident de l'estat de Virgínia de 62 anys, així com Michael Oehme, de 57 anys i resident de Nebraska, com uns altres dos de morts en l'atac, en el qual l'esposa d'Oehme va resultar ferida.

Santiago, a qui avui se li han de presentar càrrecs formals, roman en una presó del comtat de Broward i s'espera que faci la seva primera compareixença en una cort federal dilluns vinent. L'atacant va arribar a Fort Lauderdale en un vol de l'aerolínia Delta procedent d'Anchorage i que va fer escala a Minneapolis, i viatjava amb només una maleta, en la qual tenia l'arma. Durant el tiroteig, l'atacant va esgotar les municions que implicava, després de la qual cosa es va llançar al terra en espera de ser detingut per les autoritats.