El candidat socioliberal a la Presidència de França, Emmanuel Macron, ha tancat avui amb tendència ascendent la campanya davant el seu rival, la ultradretana Marine Le Pen, que sembla haver entrat en una espiral negativa. No només els sondejos semblen donar per segura la victòria de l'exministre d'Economia, sobretot després del debat televisat de dimecres passat, sinó que, a més, Macron veu com Le Pen no ha aconseguit capitalitzar els dubtes que generava el seu programa.

Els sondejos publicats avui, últim dia en què la llei permet fer-ho, mostren que el debat ha donat un dur cop a l'aspirant ultradretana i ha consagrat l'avantatge ampli que des de la primera volta electoral auguraven a Macron. Apesar dels rumors infosos per la candidata ultradretana sobre una possible evasió fiscal de Macron.

La diferència de 24 punts entre ambdós apareix com un abisme que ha arribat, fins i tot, a esquerdar la roca que semblava ser l'extrema dreta francesa entorn de la seva campiona. L'aspirant de l'extrema dreta ha vist com la bona estrella amb què va afrontar la campanya s'ha anat fonent. Favorita per imposar-se en la primera volta d'abril des d'inicis d'any, les seves intencions de vot es van anar moderant a mesura que s'apropava el sufragi i va acabar segona, per darrere de Màcron, i a només mig milió de paperetes, de 37 milions que van votar, de l'el conservador François Fillon.

Una cosa similar al que ha succeit a la campanya per a la segona ronda. Va començar donant-se un bany de masses en una empresa en vaga a Amiens (nord de França) on Macron era esbroncat. Però l'ha acabat amb l'altra cara de la moneda, ja que aquest divendres, l'últim dia de campanya, va ser ella qui va escoltar els xiulets d'un grup de manifestants després de visitar la catedral de Reims, a l'est del país.

Adéu al somriure de Le Pen

En dues setmanes, el somriure de Le Pen per veure esbroncat el seu rival s'ha tornat en el gest greu amb què ha abandonat avui el temple per una porta posterior, enmig d'insults.

Els sondejos indiquen que Le Pen no ha sabut atreure a la seva candidatura els electors dels aspirants eliminats en el primer torn. Ni les seves picades d'ull a l'electorat conservador de Fillon, a qui va arribar a plagiar parts completes d'un discurs, ni els llançats al de l'esquerrà Jean-Luc Mélenchon no semblen haver fet efecte. Les enquestes el deixen per sota del 40 % dels vots, després d'agregar als seus 7,5 milions de sufragis el 23 % dels 7 milions de persones que van donar suport a Fillon i el 14 % dels altres tants que ho van fer per Mélenchon.

Al contrari que el seu oponent, que es va fer un bany de masses a Rodez i Tolosa, al sud de França, i que espera tranquil que els auguris dels sondejos cristal·litzin diumenge. La seva victòria sembla segura, malgrat que l'anomenat "Frente Republicà", el que apel·la a votar contra l'extrema dreta sigui qui sigui el rival, no ha gaudit del mateix vigor en aquesta ocasió del que va tenir el 2002, quan Jean-Marie Le Pen es va enfrontar al conservador Jacques Chirac.

Els sondejos assenyalen que Màcron, que va acabar amb 8,5 milions de sufragis en la primera volta, tindrà el supor del 45 % dels votants de Fillon, el 54 % dels de Mélenchon i el 72 % dels del socialista Benoît Hamon.