Chelsea Manning, responsable de la filtració de documents classificats més important en la història dels Estats Units a Wikileaks, ha sortit aquest dimecres de la presó militar en la qual ha passat els set últims anys. Segons ha informat l'Exèrcit nord-americà en un comunicat, Manning, de 29 anys, ha sortit de la presó de Fort Leavenworth, a Kansas, cap a les 2.00 hores.

"Valoro el meravellós suport que he rebut de tantes persones a tot el món en aquests últims anys", ha assenyalat Manning en una declaració remesa a la cadena ABC News abans de la seva posada en llibertat. "A mesura que reconstrueixo la meva vida, em recordo a la mi mateixa no reviure el passat. El passat sempre m'afectarà i ho mantindré en ment mentre recordi com va influir és només el meu punt de partida, no la meva destinació final", ha afegit.

Manning va ser condemnada a 35 anys de presó per lliurar aproximadament 75.000 documents a Wikileaks, part dels quals van ser publicats per la premsa. Aquests documents contenien informació sobre els conflictes amb l'Iraq i l'Afganistan així com sobre el centre de detenció de Guantánamo. La seva posada en llibertat aquest dimecres és el resultat de la commutació de la seva pena decretada per l'expresident Barack Obama poc abans d'abandonar la Casa Blanca, qui va justificar la seva decisió, entre altres coses, per com n'era de "desproporcionada" la pena i que ja havia passat un temps significatiu entre reixes.

"Al llarg del terrible calvari pel qual ha passat Chelsea Manning, milers d'activistes d'Amnistia Internacional de tot el país i de la resta del món han fet campanya sense descans per l'arribada d'aquest dia", ha celebrat Margaret Huang, directora executiva d'Amnistia Internacional dels Estats Units. "Chelsea ha rebut un tracte especialment mortificant, atès que no s'han exigit responsabilitats a ningú pels presumptes crims que ella va posar al descobert", ha afegit en un comunicat.

"Encara que celebrem el seu alliberament, seguirem demanant una investigació independent sobre les possibles violacions dels Drets Humans que Chelsea va treure a la llum, i així mateix que s'adoptin mesures de protecció perquè cap denunciant d'irregularitats com Chelsea torni a patir un tracte similar", ha reblat.