Malgrat l'aparent unitat aconseguida en el catalanisme de Catalunya Nord sobre el nom que pot arribar a tenir la macroregió formada per les antigues regions franceses de Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus, una veu, la de CDC Catalunya Nord, s'allunya de la majoria d'entitats polítiques i socials que defensaven la nomenclatura d'Occitània-Catalunya i que ara fan costat a la possibilitat que el nom definitiu sigui Occitània-País Català.

Efectivament CDC a Catalunya Nord manté un distanciament amb el col·lectiu Sem, ferm defensor de l'aparició d'una referència explícita a Catalunya en el futur nom i opta, segons el seu president, Jordi Vera, per mantenir un discurs propi a favor d'una "entitat territorial pròpia".

En declaracions a El Nacional, Vera assegura que CDC ha evitat entrar en el debat sobre el nom de la macroregió perquè tot plegat no és més que "una operació de distracció", ja que al final el resultat serà que Catalunya Nord acabarà "més marginalitzada del que ho està ara", ja que a llarg termini el que busca l'actual reforma territorial és que l'any 2019 "desapareguin els departaments".

Del Consell Sobirà del Rosselló al Consell General dels Pirineus Orientals

Aquest fet, a parer de Vera, comportaria la pèrdua d'una institució pròpia per als nord-catalans, quan "al llarg de la vinculació amb França" sempre havia conservat algun sistema de representació, des del Consell Sobirà del Rosselló a l'actual Consell General dels Pirineus Orientals. "Quedar-nos sense institució pròpia -prossegueix Vera- ho consideraríem una ruptura del pacte social que tenim amb França", una situació en la qual caldria replantejar la relació amb la República.

És en aquest context que des de CDC es demana la constitució d'una col·lectivitat territorial pròpia per als territoris catalans sota administració francesa, seguint els models de Còrsega o de l'aglomeració de Lió, que mantenen un nivell de competències administratives singulars.

A més, aquesta possibilitat resoldria, segons Vera, el problema del nom de la nova macroregió, de la que ja no formarien part els nord-catalans, perquè "si no hi hagués la qüestió catalana no hi hauria cap debat, es diria Occitània i en pau".

Finalment, Vera assegura que l'opció Occitània-Catalunya no va tenir cap opció en cap moment, perquè més enllà de la "consulta pseudodemocràtica" que tindrà lloc per internet, "ni els consellers regionals estan obligats a acceptar el resultat, ni el Consell d'Estat ni el Consell de Ministres acceptarien aquest nom".