Avui, l'Òscar Manresa ens mostra el procés d'elaboració de les sardines en escabetx, un plat molt de mar i un dels més il·lustres de la nostra gastronomia. L'escabetx de sardines és un dels més clàssics de la història de la cuina catalana. Té moltes variacions, incloent-hi vinagres, vins, tota mena d'herbes aromàtiques, fruits secs, cítrics, etc. En aquest cas ens decantem per un toc més cítric per a les nostres sardines en escabetx.

Per menjar unes bones sardines en escabetx, un cop fetes, ens esperarem fins a l'endemà per gaudir al 100% del sabor d'aquest deliciós plat català. Fes play al vídeo per saber-ne tots els detalls, ingredients i pas a pas. Som-hi!

Ingredients

Ingredients per a 12 sardines:

  • 12 sardines
  • Farina
  • 100 ml d'oli l'oliva
  • 1 ceba
  • 3 grans d'all
  • 100 ml de vinagre de xerès
  • Pell de llimona
  • Pell de taronja
  • Pebre negre en gra
  • Branca de romaní
  • Branca de farigola
Preparació
1.

Anem a la peixateria local del poble i comprem tres o quatre sardines per cap. A casa les netegem bé: traiem el cap, les tripes i les espines més exteriors.

2.

Un cop netes del tot, procedim a enfarinar-les.

3.

Posem força oli d'oliva a la paella i fregim les sardines. Les daurem a banda i banda. Un cop estiguin ja fregides i amb aquell color característic, les retirem.

4.

Aprofitem l'oli d'oliva que hem fet servir anteriorment. El colem i en aquest oli reaprofitat hi posem la ceba tallada a la juliana. Hi afegim una mica de romaní, farigola, grans d'all, pell de la taronja i de la llimona i pebre negre.

5.

Quan comenci a bullir hi afegim un raig de vinagre.

6.

Deixem uns minuts bullint i abaixem el foc. Sense cremar-nos, anem introduint a la cassoleta les sardines ja fregides.

7.

Acabem amb el toc final de la ratlladura de la llima. Deixem reposar unes 24 hores i ja podem gaudir-ho. Bon profit!