Al nord de França, Lilla té fama de ser una ciutat industrial i té un preciós centre històric. Fins que va ser envaïda per Lluís XIV el 1667, Lilla era en realitat flamenca, i aquesta herència apareix clara en l'arquitectura de la ciutat. Repassem què veure a Lilla, França, tots els monuments imprescindibles per veure en un dia.

Arquitectura flamenca a Lilla

El districte històric de Lilla és una delícia, amb cases burgeses restaurades en carrers empedrats. T'adonaràs de la influència flamenca de la ciutat quan vegis els edificis barrocs dels segles XVII i XVIII.

La Place Louise de Bettignies i la rue de la Monnaie són els millors llocs per començar un passeig per un barri en el qual a més dels espectaculars edificis també podràs gaudir d'una bona quantitat de bars i agradables locals nocturns.

Palau de Belles Arts de Lilla

Un museu enorme, el Palau de Belles Arts és el més gran de França, tan sols per darrere del Louvre en mida. És en un bonic palau d'estiu de la Belle Époque de finals del segle XIX, i és possible que necessitis fins a migdia per aprofitar al màxim el museu i el seu art, que va des del segle XV fins al XX. Hi ha obres de Monet, Raphael, Gustave Courbet, Rubens, Van Gogh, Donatello, i Picasso, entre molts d'altres.

L'Antiga Borsa de Valors de Lilla

L'antiga borsa de valors de Lilla és possiblement el millor edifici de la ciutat. Data de mitjans del segle XVII i consta de 24 cases renaixentistes flamenques, totes al voltant d'un pati central porticat. Compta amb unes façanes molt ornamentades a causa que l'arquitecte principal, Julien Destrée, era un dissenyador de mobles decoratius i va voler plasmar-lo en aquest gran edifici.

La Antigua Bolsa de Lille / Unsplash
L'Antiga Borsa de Lilla / Unsplash

La Grand Place

L'àmplia plaça principal de Lilla és l'espai on els vilatans i els turistes convergeixen per reunir-se o veure els llocs d'interès. Està atapeïda de meravellosos edificis antics a dues aigües. Al cor de la plaça es troba la Colonne de la Déesse, construïda al segle XIX per honrar el paper de la ciutat en repel·lir a l'Imperi dels Habsburgo al Lloc de Lilla el 1792.

Parc Zoològic

Ubicat a l'exclusiu barri d'Esquermes, l'entrada al zoològic de Lilla és gratuïta, la qual cosa l'ubica entre els zoos més visitats de tot França. No és gaire gran però té 450 animals de 70 espècies i participa en programes internacionals de conservació d'espècies en perill d'extinció.

Lille Musée d'art Modern o museu LaM

El museu d'art modern de Lilla és una atracció cultural contemporània de primer nivell amb més de 6.700 obres dels segles XX i XXI. Es poden gaudir obres de grans artistes com Picasso, Georges Braque, Paul Klee, Joan Miró i Amedeo Modigliani.

Ciutadella de Lilla

Després de conquerir Lilla el 1667, Lluís XIV no va perdre temps en reforçar les fortificacions de la ciutat. La ciutadella en forma d'estrella es va construir en només tres anys i va ser dissenyada per Vauban, el famós enginyer militar que va deixar la seva empremta a tot França en aquell moment.

La Ciutadella segueix sent una base militar francesa en l'actualitat, pel que no es pot entrar, però pots admirar les diverses portes i murs exteriors en un passeig pel parc al costat del canal, a Esquermes, la mateixa zona elegant de la ciutat que el Zoo.

Casa Natal Charles de Gaulle

En la rue Pincesse, en un frondós barri al nord de Le Vieux-Lille, es troba la casa on va néixer Charles de Gaulle el 22 de novembre de 1890. Pertanyia als seus avis materns, i la seva família era acomodada, encara que havia perdut les seves terres en la Revolució gairebé un segle abans.

Amb l'ajuda de records familiars i objectes d'interès contemporanis, la casa ara és un museu que fa una bona feina en recrear una casa burgesa del segle XIX.

Ajuntament i Campanar

L'ajuntament d'estil art déco es va construir en la dècada de 1920 i es va inspirar en els famosos frontons de Lilla.

Flandes, a la que Lilla va pertànyer durant segles, és una regió que destaca pels seus campanars, i l'ajuntament compta amb el més recent i el més alt de tots: és patrimoni de la humanitat per la UNESCO i s'eleva a 104 metres. En una ciutat de poca altura com Lilla, aquesta fita de formigó és un marcador útil siguis on siguis. Hi ha 400 esglaons per arribar al cim, encara que es pot pujar amb ascensor.