Amb vista als Alps, la cinquena ciutat més gran de Suïssa ha estat la capital de facte durant gairebé 170 anys. Berna té un encantador nucli antic i gran part del mateix és del segle XV i està entrellaçat amb diversos quilòmetres d'arcades que cobreixen elegants botigues i restaurants.

Berna també va ser la ciutat natal d'Albert Einstein durant la primera dècada del segle XX. El Museu Històric té una exposició fascinant sobre el seu temps a l'oficina de patents de la ciutat, i pots visitar l'apartament que va compartir amb la seva esposa i fill. Un altre nadiu de Berna va ser l'artista modern Paul Klee, una lluminària de l'expressionisme i el surrealisme. Està representat per un museu dissenyat per Renzo Piano i que acull gairebé la meitat de la feina que va produir.

La Vella Ciutat

Una de les moltes coses a què agrada molt el centre medieval de Berna, declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO, és la seva uniformitat. La major part de la ciutat va ser reconstruïda per un incendi el 1405, i els alts edificis de pedra sorrenca van reemplaçar a les antigues cases de fusta.

Molts estan teixits amb arcades en la seva planta baixa, i aquestes són una característica definitòria de la ciutat. Hi ha sis quilòmetres d'arcades en total, que allotgen botigues, bars, cafès i restaurants.

Una idea per a un recorregut a peu és tractar de trobar les 11 fonts renaixentistes en el centre. Cada una d'elles data del segle XVI i té una estàtua policromada d'un personatge real del passat de la ciutat, o una figura al·legòrica com la Dama de la Justícia.

Zentrum Paul Klee

Als afores de l'est de Berna hi ha un excel·lent museu modern per a un dels artistes més influents de principis del segle XX.

Klee va néixer als afores de Berna i va dur a terme els seus estudis a la ciutat. El 1997 la seva filla va donar tota la seva herència a la ciutat i Renzo Piano va ser contractat per dissenyar un museu per allotjar aquestes obres.

Amb l'aspecte d'una onada oscil·lant, el museu va obrir les portes el 2005 i, després de donacions posteriors, ara té al voltant del 40% de l'obra total de Klee, començant amb esbossos de la infantesa i continuant amb els seus períodes expressionista, cubista i surrealista.

Les pintures de Klee es presenten en espectacles temporals en constant canvi sobre temes fixos, per la qual cosa no hi ha dues visites iguals al centre.

Zentrum Paul Klee / Unsplash
Zentrum Paul Klee / Unsplash

Zytglogge

Erigida a finals del segle XII com la porta occidental de la ciutat de Berna, aquesta torre al nucli antic s'ha convertit en una icona pel rellotge extraordinari que es va instal·lar el 1530. Un dels més antics de Suïssa, aquest mesura l'hora estàndard al cantó de Berna i té un sorprenent rellotge astronòmic sota.

Pots veure-ho en acció darrere d'escena en un recorregut diari per la torre que comença les 14:30. Reserva amb anticipació perquè les places són limitades.

Catedral de Berna

La catedral més alta de Suïssa es va anar construint gradualment durant els segles XV i XVI. L'única agulla s'eleva a més de 100 metres i, llevat que siguis una mica aprensiu amb les altures, no hauries de dubtar a pujar els 400 esglaons per veure des d'allà els Alps nevats.

Però abans que facis això, el Judici Final et donarà la benvinguda en entrar. És la sorprenent peça del portal principal, considerada com un dels grups d'escultura més grans del gòtic tardà d'Europa.

Museu Històric de Berna

La segona institució més gran de Suïssa en aquest camp, el Museu Històric de Berna compta amb col·leccions històriques i etnogràfiques que es remunten a l'Edat de Pedra.

Aquestes es troben en un edifici neorenaixentista, que compta amb una moderna ampliació per a exposicions temporals.

Entre els aspectes més destacats de les àmplies i variades exhibicions permanents es troben els botins de guerra: hi ha un conjunt de tapissos presos de la Borgonya en els anys 1400 i 1500, i el captivador Díptic Königsfelden, compost a Venècia per al rei d'Hongria a finals del segle XIII.

El Museu d'Einstein integrat és una visita obligada, que conté moltes imatges, fotografies i objectes que il·lustren el seu temps a Berna quan va idear la seva Teoria de la Relativitat.

Bundeshaus

A la capital de Suïssa cal fer temps per a l'Assemblea Federal Suïssa. Al cap i a la fi, estem parlant d'una de les democràcies més antigues del món.

El Bundeshaus es va completar per etapes al llarg de la segona meitat del segle XIX. L'interior és encara més impressionant que la dominant façana neorenaixentista i conté escultures, vidrieres i fusta tallada.

Davant, en la Bundesplatz, hi ha una font popular amb 26 rajos, cada uns dels quals simbolitza un dels cantons de Suïssa.

Museu de la Comunicació

Al costat d'Helvetiaplatz es troba l'únic museu a Suïssa dedicat a la comunicació. Els seus orígens es troben en un museu de correus fundat el 1907, i encara hi ha una exposició sobre aquest tema, que explica la xarxa postal i mostra cotxes històrics i segells postals.

Una exposició tracta sobre els mitjans de comunicació i és atapeïda de pantalles audiovisuals interactives. I hi ha una extensa àrea de telecomunicacions que mostra els primers telèfons, telègrafs on pots desxifrar el codi Morse i tubs de buit per enviar missatges.

Einsteinhaus, la casa d'Einstein a Berna

Un bon complement per al Museu Històric, aquesta atracció menor allotja el segon pis on va viure Einstein des de 1903 fins a 1905. Va compartir aquesta modesta casa amb la seva esposa Mileva Maric i el seu fill Hans Albert mentre treballava en l'Institut Federal Suís de Propietat Intel·lectual.

Mentre vivia aquí, Einstein va escriure els seus articles Annus Mirabilis, que van canviar la forma en què entenem l'univers. L'exposició analitza les teories que va desenvolupar a Berna i té una cronologia de la seva vida.