Tots tenim tics lingüístics quan parlem castellà que delaten el nostre origen sense que ens n'adonem, fins i tot si fem servir l'accent més neutre possible. A un madrileny és fàcil enganxar-lo quan et deixa anar un "tronco", un murcià es revela amb un "acho" o amb aquestes meravelloses "aes" neutres que semblen "es" (tráeme unæh patatæh fritæh!), i als catalans... als catalans se'ns enxampa superfàcil, perquè encara que posem l'accent més de telenotícies de La 1 possible, utilitzem expressions i construccions úniques, calcades del català.

🤬 Campionat d'insults: són millors els insults en català o en castellà?
 

👵🏻 5 expressions catalanes que deia la iaia i que no hauríem de perdre

 

Així que a La Gandula d'ElNacional.cat hem estat indagant entre els nostres amics d'altres parts d'Espanya, i et portem les 7 expressions delatores més comunes, encara que n'hi ha moltes més!

1. Acomiadar-se amb un "adeu"

Això no falla, és el núm. 1 en tics lingüístics. Cauen en això fins i tot els castellanoparlants habituals: te'n vas dels llocs i en comptes d'un "adiós" deixes anar un "adeu", o més aviat la seva versió ràpida i generalitzada, "dew". A vegades fins i tot l'allarguem al final: "deuuuuuu" mentre ens allunyem, com qui agita un mocador des de la coberta del vaixell que salpa.

Se't detecta amb això més ràpid que si et plantessis a la Puerta del Sol amb una barretina i una senyera.

2. Dir "a més a més"

De vegades estàs explicant una cosa en castellà, molt emocionada, o emprenyada, i dius "y aún más...", o "y encima...", o "y además de esto...", o fins i tot "y espera, porque además...", i continues deixant anar tot el rotllo de virtuts, defectes, greuges, o el que sigui que estiguis explicant.

Però si ets català, és molt fàcil que se t'escapi un "y a más a más...". I ZAS, ja ens han enxampat de nou: és un calc de l'expressió "a més a més" en català, certificat fins i tot per Fundéu, a qui els han preguntat per l'expressió.

3. Utilitzar "ara vengo"

Quan et criden, o estàs arribant a un lloc, el normal si et pregunten és a dir "ahora voy". Però els catalans, que en català solem dir "ara vinc" més habitualment que "ara vaig", solem dir "ahora vengo", i per a molts, això ens delata, com mostra aquest popular vídeo de TikTok que es va fer viral fa uns mesos:

@sareur_ Ahora vaig' sona raríssim, les cuses com són #catala #catalanada #catalanes ♬ so original - Sareur

És més: els catalans, sovint, en comptes de "ahora", se'ns escapa un "ara" que és molt més ràpid. Així que tant si dius "ara vaig" com "ara vinc", t'han detectat igual.

4. Proposar-li a algú "hacer un café"

A Espanya, normalment, la gent queda per a "tomar un café". Però a Catalunya "fem un cafè". Així que, quan parlem en castellà, és superhabitual que li proposem a la gent de "fer un cafè", o "fer unes birres", i a ells els sembla estranyíssim perquè sembla que elaborarem aquest cafè o aquesta cervesa amb les nostres pròpies mans.

5. Que se t'escapi un "prou"

PROU és una expressió meravellosa. Més ràpida i concisa que "basta", amb una força ideal per aconseguir el seu propòsit, que és que alguna cosa pari (per exemple, un amic explicant-te un acudit dolent, o un company que no deixa de menjar-te l'orella). Així que és fàcil que se'ns escapi fins i tot si no solem parlar en català. Prou!

Encara que aquesta expressió és problemàtica, perquè, com funciona bé, cada vegada és més habitual que altres de no catalans la incorporin, com el de "no puc més 😭", que ara ho empren molts espanyols a les xarxes!

6. "Abrir la luz" en comptes d'encendre-la

Amb això sempre es fan un fart de riure els no catalans, perquè sona estranyíssim. Perquè és clar: els llums, normalment, s'encenen. Però a Catalunya diem "obrir el llum", així que en castellà solem dir "abrir la luz"... que, si no estàs acostumat, sona com si volguessis obrir-la en canal a veure què té dins. És ben estrany!

7. Objectes o productes concrets

A més d'aquestes expressions més generalitzades, existeixen molts altres calcs d'expressions i de paraules concretes, a les quals fins i tot els catalans castellanoparlants solen anomenar en català. Algunes persones "enchegan" la tele, i d'altres mengen "monchetas" amb botifarra, o de postres prenen una "pruna".

Quins són els tics que et delaten a tu?