Gran part de les expressions catalanes s'estan perdent, sobretot entre el nostre jovent. La disminució de l'ús del català, la globalització i l'augment de l'ús del castellà a causa de les plataformes digitals ha fet que el llenguatge se simplifiqui i determinades expressions es perdin durant el pas del temps. Tant és així, que algunes d'elles, si algú les diu, et faran sonar com una persona que no és del segle XXI. Per això, des de La Gandula d'ElNacional.cat ens hem proposat recuperar-ne unes quantes, perquè són part de la cultura i identitat catalana que ha caracteritzat aquest país durant segles i segles. 

💡 6 invents que segur que no sabies que eren catalans
 

💬 Aquestes expressions catalanes no tenen cap sentit en altres idiomes

 

1- El més calent és a l'aigüera

Es tracta d'una frase molt típica catalana. Una frase molt vinculada a la gastronomia de casa nostra. Quan quelcom està a l'aigüera vol dir que s'està fent, coent, bullint... És a dir, que tot està per fer, malgrat que el procés ja hagi començat. A l'aigüera és on comença la preparació de la gran majoria de plats de cuina. L'inici de tot plegat. "Francina Armengol ha estat investida nova presidenta del Congrés, tot i que el més calent és a l'aigüera". Un clar exemple sobre que acaba de començar les negociacions entre Junts i el PSOE per la investidura de Sánchez i que estan en una fase inicial.

2- A cal sabater, sabates de paper

El sabater és qui hauria d'anar amb millors sabates, però, molts cops, no és així. Això fa referència aquesta típica expressió catalana, que, a vegades, als llocs on hi ha facilitat per fer o aconseguir quelcom és allò el que acostuma a faltar. “És escriptor i els seus fills no han llegit mai res: a cal sabater, sabates de paper”.

3- Ficar-se de peus a la galleda

Hi ha persones que són especialistes a fer o dir disbarats o coses inoportunes i normalment ridícules. Això vol dir ficar-se els peus a la galleda. "Sempre fa el que no ha de fer: és expert en fixar-se de peus a la galleda". 

4- Totes les masses piquen

Una maça serveix per picar quelcom. Per donar cops. A vegades, a la vida, si volem abraçar massa coses ens podem picar els dits accidentalment. La frase té un doble sentit i juga entre maça i massa. És a dir, a vegades quan tens massa coses o en vols massa, et pots picar amb la maça. És un sinònim de ser avariciós. Per tant, a la vida, a vegades millor tenir-ho tot just. "Volia abraçar massa i ha acabat malament: totes les masses piquen". 

5- Tal faràs, tal trobaràs

Es tracta d'una expressió que intenta parlar de consciència. De les accions i de les conseqüències que pot tenir cada cosa. És a dir, ve a dir que les accions poden tenir males conseqüències. Acostumen a ser castigades.  “Ves amb compte amb el que fas, perquè, ja se sap, tal faràs, tal trobaràs”