Catalunya té una superfície total de 32.108 km2. No és una gran cosa, veritat? És un país petitó. I, tanmateix, en aquesta limitada superfície és capaç d'allotjar tota mena de paisatges i espais naturals. Des de platges amb suaus dunes desèrtiques fins a escarpats penya-segats davant un mar salvatge, des de prats verds fins al secà més aspre perquè creixin la fruita seca i l'olivera. I la nostra corona és el Pirineu, on trobem els paisatges de muntanya més espectaculars. Com el que us expliquem avui.

💦 La impressionant cascada que s'empassa la terra i és al costat de Catalunya
 

🏔️ No pots perdre't aquestes espectaculars grutes del Pirineu catalans, són llocs únics!
 

Perquè no totes les escapades pirinenques a Catalunya han de limitar-se a Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, avui ens n'anem fins a la Cerdanya per visitar l'impressionant llac glacial que anomenem Estany de Malniu.

L'Estany de Malniu: com una postal Suïssa

Durant el Plistocè, en els períodes més freds, enormes glaceres van cobrir les muntanyes, trencant i deformant el terreny sota ells. Després, en escalfar-se el planeta i retirar-se aquestes grans glaceres, aquells buits i depressions van quedar exposats, i es van anar omplint amb l'aigua fosa de les mateixes glaceres que els van formar. Així és com es formen els llacs glacials de tot el món, com és el cas de Malniu.

Estany de Malniu (La Cerdanya)
Un paisatge espectacular. Imatge: Eduard Vives Toro, CC BY-SA 3.0.

 

Aquest llac glacial és a 2.250 metres sobre el nivell del mar, enclavat a la corona de la muntanya del Puigpedrós. La seva conca és de 190 hectàrees, i el llac com a tal ocupa 5,9 hectàrees, amb una profunditat de més de 13 metres. No és un petit estany, doncs, sinó un gran i bonic llac que roba l'alè per la seva bellesa "alpina", envoltat de pi negre, nardus i rododendre.

 

Aquests llacs glacials que estan per sota de la línia de bosc, a diferència dels quals trobes en altituds superiors, com reben molta més matèria orgànica, acullen molta més vida. Per exemple, a Malniu trobem la La granota roja o granota pirinenca, molt comuna en el Pirineu, encara que també es va introduir fa anys tant la truita com el barb roig.

 

En resum, es tracta d'un lloc increïble i que "t'estalvia el viatge a Suïssa", per dir-ho així, un paisatge glacial meravellós aquí a casa.

 

Com arribar a Malniu?

Estany de Malniu, Meranges
Arribar a l'Estany de Malniu és més fàcil del que sembla. Imatge: Maria Planas Outlet, CC BY-SA 3.0.

 

L'accés al llac de Malniu és molt bo, la qual cosa l'ha convertit en un dels llacs més populars de la Cerdanya. A l'estiu hi van un munt de famílies amb nens! La neu pot dificultar l'accés a l'hivern, assegureu-vos que s'hi pot arribar abans d'anar-hi. Però, fora d'això, és molt senzill:

 

  • Des de Puigcerdà, segueix la carretera N-260 fins a Ger, i just passat el poble pren la carretera GIV-4031 fins a Meranges. Que és, per cert, del municipi català situat a més alçària sobre el nivell del mar.
  • Des de Meranges, has de seguir la pista de muntanya indicada (ull, perquè és estreta i no està asfaltada) durant uns 8 quilòmetres fins al refugi de Malniu.
  • Al refugi trobaràs aparcament, i des d'allà tens una ruta a peu de tan sols 3 quilòmetres, amb un desnivell acumulat de 140 metres. Us portarà uns 40 minuts arribar fins a l'Estany de Malniu, i uns altres 40 tornar.

 

Com veus, és una excursió molt assequible, a un entorn preciós que sembla mentida tenir-lo tan a prop de casa.

Que gaudiu de les vistes!