57 anys després d'entrar en vigor, la UEFA ha anunciat aquest dijous que a partir de la pròxima temporada en totes les seves competicions desapareixerà la controvertida norma del valor doble dels gols a camp contrari.

"Seguint la recomanació del Comitè de Competicions de Clubs de la UEFA i del Comitè de Futbol Femení de la UEFA, el Comitè Executiu de la UEFA ha aprovat avui una proposta per eliminar l'anomenada regla dels gols en camp contrari de totes les competicions de clubs de la UEFA (masculines, femenines i juvenils) a partir de les fases de classificació de les competicions de la 2021/22", afirma l'organisme a través d'un comunicat.

Cristiano Ronaldo Juventus Porto EFE

L'eliminatòria Juventus-Porto d'aquesta temporada hauria anat a la pròrroga, ja que el Porto va passar pel valor doble dels gols marcats a Torí / EFE

Mateixos gols: pròrroga i penals

Des de fa molts anys, la supressió d'aquesta norma era habitual entre molts entrenadors, que consideraven injust quedar eliminat d'una competició en haver aconseguit el mateix nombre de gols que l'equip rival. El punt culminant va ser la passada eliminatòria de la Champions entre el Porto i el Chelsea, ja que ambdós partits es van disputar en el Sánchez Pizjuán de Sevilla, per la pandèmia del coronavirus, però el valor dels gols va variar depenent de qui va exercir de local.

"Amb la decisió d'eliminar aquesta regla, les eliminatòries en les quals els dos equips marquin el mateix nombre de gols en els dos partits no es decidiran pel nombre de gols marcats fora de casa, sinó que es jugarà una pròrroga amb dos períodes de 15 minuts al final del partit de tornada i, en cas que els equips marquin el mateix nombre de gols o no marquin cap gol durant aquesta pròrroga, els llançaments des del punt de penal determinaran l'equip que es classifica per a la següent fase de la competició", afegeix la UEFA.

Aleksander Ceferin UEFA president EFE

Ceferin, president de la UEFA, encantat amb el canvi de la normativa / EFE

Les estadístiques, a favor del canvi

Per justificar la seva decisió, la UEFA ha recorregut a les estadístiques, que demostren que el futbol actual no té res a veure amb el de 1965, any en què va entrar en vigor la norma. "Les estadístiques des de mitjans de la dècada de 1970 fins ara mostren una clara tendència a la reducció contínua de la diferència entre el nombre de victòries a casa i a domicili (del 61%/19% al 47%/30%) i la mitjana de gols per partit marcats a casa i fora (del 2,02/0,95 al 1,58/1,15) en les competicions masculines, mentre que des de la 2009/10, la mitjana de gols per partit s'ha mantingut molt estable en la UEFA Women's Champions League, amb una mitjana general d'1,92 per als equips locals i 1,6 per als visitants".

El president de la UEFA, Aleksander Čeferin, ha qualificat la norma anterior d'injusta: "La regla dels gols en camp contrari ha estat una part intrínseca de les competicions de la UEFA des que es va introduir el 1965 (...). L'impacte de la regla va ara en contra del seu propòsit original, ja que, de fet, ara dissuadeix els equips locals, especialment en els partits d'anada, d'atacar, perquè temen encaixar un gol que donaria als seus rivals un avantatge crucial. També es critica la injustícia, especialment en la pròrroga, d'obligar l'equip local a marcar dues vegades quan l'equip visitant ha marcat."

 

Imatge principal: les eliminatòries de la pròxima Champions seran molt diferents a com les coneixíem abans / UEFA