Cinc dones supervivents d’arreu del món i un repte esportiu mundial per davant. Supervivents, perquè totes elles han patit i superat un càncer i repte esportiu mundial perquè ens trobem davant un escenari únic i inigualable que només cinc dones, aconseguiran portar a terme. “Estic molt contenta perquè se m’ha girat feina, però feliç perquè és una feina que em ve molt de gust fer”, apunta la Míriam Galisteo, bombera de Barcelona que participarà al Reto Pelayo Vida. El repte convida a fer realitat els somnis i objectius que en aquestes cinc dones escollides els podien semblar del tot inassolibles temps enrere, quan eren diagnosticades de càncer i encara no havien superat la malaltia que tot just afrontaven. “El càncer és un cop molt fort que no t’esperes. Feia esport, menjava bé, tenia una vida sana i en un control rutinari, el 2016, em van detectar un tumor al pit”, recorda la Míriam, que explica com en aquell moment, es plantejava si podria tornar a fer esport i si tornaria a tenir una vida com la d’abans. “Aquest és el missatge que vull transmetre a totes les persones que estan diagnosticades en aquests moments, que sí que es pot, que és possible!”.

L’objectiu del repte és el de transmetre un missatge alt i clar a totes les dones que els toca passar per un càncer i a totes aquelles a qui, en aquests moments, viuen aquesta dura i complicada experiència. Segons l’Instituto Nacional del Cáncer, els tres càncers més comuns en dones són el de mama, el de pulmó i el colorectal, on el 2020 representaven el 50% de tots els nous diagnòstics que es van realitzar. “Les convertim amb exemples per a tots i totes a través de les nostres expedicions”, asseguren fonts del repte, que lideren grans personatges del panorama científic i esportiu del país.

 Miriam Galisteo Bombera - Sergi Alcàzar

Miriam Galisteo és bombera de Barcelona - Foto de Sergi Alcàzar

Jordania, repte Pelayo Vida 2022

Per la Míriam, aquesta és la segona vegada que s’apunta el repte i que la seleccionen. La primera va ser el 2017 -quan s’anava a portar a terme el repte al Pol Nord-, però es va haver de retirar a causa de la maternitat. Aquest any, l’han seleccionat de nou després de superar una convocatòria on hi havia més de 350 sol·licituds de dones d’arreu del món. “Se’ns van emportar un cap de setmana a 18 dones en una zona muntanyosa de Madrid i allà ens van fer proves de bici, trekking i escalada”. D’allà en van seleccionar a 8 d’elles i després d’uns entrenaments fets el passat mes d’abril, en van acabar seleccionant a les cinc candidates, inclosa la bombera, que aniran la segona quinzena d’octubre a fer el repte a Jordania.

Enguany, el repte passarà per terres jordanes, on les cinc escollides participaran en l’aventura de trepitjar el desert passant per la mítica Petra en el seu estat més pur. Les participants recorreran més de 225 km en Mountaine Bike, faran un ràpel al vertiginós Carrot Canyon (970 metres) al costat del mar Mort, travessaran les dunes del desert del Wadi Rum, escalaran el Jebel Khazali (1.754 metres) i bussejaran a les aigües del mar Roig.
 


“Tenim cinc mesos per davant i en aquest temps, un entrenador ens anirà posant en forma a distància perquè agafem el rodatge d’anar hores en bicicleta i per agafar força a les cames”. Uns reptes que requereixen d’una preparació física important i que conformen unes proves complicades i difícils de superar. Per això, és essencial l’acompanyament que tindran totes elles d’un expert o experta que els guiarà i els indicarà com superar les proves per tal de no lesionar-se i poder aconseguir amb èxit la totalitat del recorregut.

El repte és una prova de resistència per a cinc dones que ja han superat el seu repte personal més important, el càncer

Aquest 2022 se celebrarà la vuitena edició del repte, on les participants formaran part d’un equip i per tant, s’hauran d’afrontar a la duresa del recorregut, dormint poques hores, menjant a haimes, sense tenir al seu abast una dutxa diària, mantenint l’esperit del repte durant les gairebé dues setmanes de duració. La Míriam, emocionada i contenta de ser una de les escollides, conclou com aquest és un repte que afronta amb molta il·lusió. “Amb el càncer la vida no s’atura, continua i pots afrontar-la de nou amb les mateixes ganes i motivacions que abans tenies”.

Etapes Reto Pelayo Vida

Etapes del Reto Pelayo Vida

Luis Pablo García, director de l’expedició

Després de fer 7 Ironman, més de 20 Half Ironman, 7 maratons amb millor marca personal 2:38, convertir-se amb una de les 15 persones del món en haver completat un Ultraman Non Stop en 36 hores (10km swim, 420 bike, 84 run) i, la més recent, de ser Finisher a Kilometrocero, Madrid-Finisterre amb bici en autosuficiència durant 100 hores, el fisioterapeuta serà el cap de l’expedició a Jordània.

“Per mi, és un honor haver estat escollit com a director del repte per formar part del procés de transformació vital que aconsegueixin anar a Jordania, aportant la meva experiència i coneixement per superar qualsevol dificultat que ens trobem”, conclou. Lligat sempre a l’esport, García treballa amb la meditació com a eina de coaching per ajudar a altres esportistes a aconseguir reptes personals.