Divendres passat, després que el Barça empatés a Sevilla, Gerard Piqué va afirmar que seria molt difícil guanyar la Lliga. El central català, amb la seva subtil ironia, feia referència a les ajudes arbitrals que el Reial Madrid ha rebut aquesta temporada. Excuses de mal pagador, pensaven alguns.

Dos dies després, l'equip blanc ha signat una de les victòries més polèmiques dels últims anys al futbol espanyol. Qui vulgui creure en conspiracions arbitrals té motius per fer-ho. A Anoeta, els de Zinedine Zidane han derrotat la Reial Societat (1-2) amb gols de Sergio Ramos i Karim Benzema i han recuperat el lideratge de la Lliga. Però no ho han fet de qualsevol manera. Posin-se còmodes, aquesta és la crònica d'una conjura d'errors més que sospitosa.

Casemiro, expulsió perdonada

La Reial Societat no ocupa posicions d'accés a Europa per casualitat. El conjunt d'Imanol Alguacil és un tros d'equip i, tal com és tradició a San Sebastià, aposta pel joc de toc. Aquest diumenge la medul·lar l'han formada Igor Zubeldia, Mikel Merino i Martin Odegaard, de manera que les pilotades han brillat per la seva absència.

marcelo portu reial madrid societat efe

El Madrid, però, viu un bon moment de forma i, al primer temps, ha fet palesa la seva superioritat sobre la gespa. Mentre els bascos intentaven buscar contraatacs de manera infructuosa, els de Zidane, guiats per un Vinícius especialment incisiu, han disposat d'un parell d'ocasions clares per marcar. La primera, en el minut 34, quan Benzema ha rebut la pilota dins de l'àrea i ha posat a prova Alex Remiro amb l'esquerra. La segona, just abans del descans, quan Vinícius s'ha desfet d'Andoni Gorosabel -a qui ha fet parar boig durant tot el partit- i ho ha provat amb l'interior.

El detall determinant del primer temps, en qualsevol cas, ha estat una falta de Casemiro que només ha acabat amb una groga. El migcampista brasiler ha etzibat un cop de colze a Merino que, per ser francs, mereixia la vermella. L'assalt blanc, Piqué s'ho imaginava, només acabava de començar.

Decisions incomprensibles

El que el central blaugrana no sabia, però, és que a la segona part el Reial Madrid rebria regals encara més suculents de l'estament arbitral. En el minut 50, Vinícius s'ha tornat a internar a l'àrea amb una sèrie de driblatges fantàstics, però quan ja no tenia res a fer ha caigut i l'àrbitre ha assenyalat penal de Diego Llorente. Les imatges demostren que el contacte ha estat mínim, insuficient per ser assenyalat com a pena màxima. El VAR, però, no s'hi ha oposat. Ja ho saben, la teoria diu que el contacte és subjectiu i que, per tant, no cal intervenir. En qualsevol cas, Sergio Ramos no ha fallat des dels onze metres.

Seguim. Després del gol, Ramos s'ha lesionat amb una topada amb Isak. Zidane ha mogut fitxa i Alguacil també. La seva aposta ha estat Adnan Januzaj, qui, nou minuts després d'entrar al terreny de joc, ha enviat la pilota al fons de la porteria de Courtois amb un cacau des de fora de l'àrea. El belga ha signat un golàs, però Estrada Fernández, incomprensiblement, ha interpretat que Merino havia intervingut en la jugada. Surrealista, perquè el migcampista no s'ha hagut ni d'apartar per deixar passar la pilota.

sergio ramos odegaar reial societat madrid EFE

I llavors, dos minuts després, gol de Benzema. Després d'ajudar-se amb el braç, és clar. El francès ha rebut dins de l'àrea, ha baixat la pilota amb la part superior del bíceps i ha batut Remiro. Estrada s'ho ha pensat, però el veredicte ha estat desesperant: pilota al mig del camp, el gol és legal. Benzema ha assenyalat la part del cos amb la qual ha tocat l'esfèrica, volent deixar clar que no havia comès una infracció. La part que s'ha tocat, però, ha estat el braç.

De la resta de partit se'n pot dir poca cosa. La Reial, desballestada però ferida en l'orgull, ha trobat l'1-2 en el minut 84 gràcies a Mikel Merino, que ha batut Courtois en una jugada impossible d'anul·lar. Encara sort. Després, els d'Alguacil han buscat l'empat, però el Madrid s'ha defensat amb encert i ni tan sols han disposat d'ocasions clares.

En tot cas, el gol del migcampista no ha servit per a res en clau basca. I en clau culer, tampoc. El Madrid recupera el lideratge i carrega de raons Piqué. Aquesta Lliga serà molt difícil de guanyar.