El jutge que instrueix el denominat "cas Osasuna", per desviació irregular de diners i arreglar partits, veu indicis per jutjar exdirectius de l'Osasuna, durant la presidència de Miguel Archanco (2012-14), i tres exjugadors del Betis per un presumpte delicte d'arreglar dos partits: Antonio Amaya, Jordi Figueras i Xavi Torres.

El jutge considera que de les 29 persones investigades hi ha indicis per jutjar 18 d'elles pels delictes d'apropiació indeguda, societaris, falsedat en document mercantil, falsificació dels comptes anuals i corrupció esportiva.

Aquests delictes van ser presumptament comesos durant el mandat de Miguel Archanco o posteriorment "per justificar les actuacions il·lícites comeses en aquell temps".

Sobre la compra de partits, el jutge estima que hi ha indicis que exmandataris de l'Osasuna van pagar a tres jugadors del Betis, Antonio Amaya, Jordi Figueras i Xavi Torres, 650.000 euros en metàl·lic, 400.000 perquè guanyessin el Valladolid i 250.000 perquè perdessin amb el club navarrès en els dos últims partits de la temporada 2013/14.

El jutge també ha arxivat l'acusació respecte a onze d'investigats, entre ells els futbolistes Patxi Puñal, Damià Abella, Sergio García i Jorge Molina, així com de l'actual entrenador de l'Osasuna, Petar Vasiljevic.

Fermín Otamendi, titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Pamplona, ha acabat la instrucció del cas i ha xifrat en 2,2 milions d'euros els diners extrets sense justificació dels comptes del club navarrès, que no està imputat com a persona jurídica, informa el Tribunal Superior de Justícia de Navarra.

A la interlocutòria amb què conclou la investigació, que pot ser recorreguda, el jutge dóna trasllat al fiscal i les acusacions –Osasuna i la Lliga de Futbol Professional (LFP)– perquè en el termini comú de 20 dies presentin els seus escrits d'acusació davant els 18 investigats contra els quals continua el procediment.

El mateix jutge instrueix en altres diligències –peça separada B– els delictes presumptament comesos durant el mandat presidencial de Patxi Izco (entre 2002 i 2012) sobre els quals no versa aquesta resolució.

En aquesta interlocutòria de conclusió, el magistrat aprecia "indicis racionals de criminalitat" en les actuacions dutes a terme per Archanco, president entre 2012 i 2014, l'exgerent Ángel Vizcay, i els exdirectius Txuma Peralta, Juan Antonio Pascual, José Manuel Purroy i Sancho Bandrés.

El jutge també estima que hi ha indicis per jutjar Diego Maquírriain, exdirector de la Fundació Osasuna, que "va transportar fins a Sevilla part dels diners per al seu lliurament als jugadors bètics".

Així mateix, als dos presumptes agents immobiliaris investigats, Cristina Valencia i Albert Nolla, que van firmar un rebut de 900.000 euros "coneixent la seva falsedat i a canvi de diners".

També als membres de la comissió gestora que va dirigir el club durant uns mesos després de la marxa d'Archanco: Javier Zabaleta, Luis Ibero, Pedro Zudaire, Juan Ángel Larrea i Jesús Dronda, per haver ordenat a Vizcay que "fes el necessari, sense excloure la comissió de delictes, per justificar en la comptabilitat les sortides irregulars de diners".

A més, el jutge considera que hi ha indicis per jutjar l'exdirector financer i actual gerent del club, Ángel Ardanaz, per haver confeccionat els comptes anuals del club de l'exercici 2013/14 "sabent que contenien falsedats importants".

En canvi, el magistrat decreta el sobreseïment provisional de la causa respecte dels exdirectius José Luis Roldán i Manolo Ganuza, els jugadors Sergio García, Damiá Abella, Patxi Puñal i Jorge Molina, així com de l'actual entrenador de l'Osasuna, Petar Vasiljevic, llavors a la secretaria tècnica.

El magistrat afirma que respecte a tots aquests esportistes les declaracions incriminatòries de Vizcay "no s'han ratificat amb cap altra prova".

De la mateixa manera, el jutge arxiva la causa en aquesta peça principal respecte de l'exdirector general de l'Osasuna José Gómez, l'excomptable Tomás López, l'exmembre de la junta gestora Marí Zulet i l'auditor Adolfo Suárez.