La cronologia del cas Djokovic s'actualitza cada hora. Segons avança el diari australià The Age, sembla que el serbi acabarà jugant definitivament l'Open d'Austràlia perquè han tornat a cancel·lar la retirada del seu visat. Les anades i vingudes sobre el cas també han despertat la ira dels seus seguidors.

No només a Sèrbia s'han vist imatges esperpèntiques. També a Melbourne, on la policia ja dispara als manifestants amb gas pebre. Els antivacunes han convertit en tot un heroi el tennista, que ja des de l'inici de la pandèmia ha liderat les imatges més irrespectuoses amb aquesta malaltia. Us detallem la cronologia dels fets d'aquest matí.

La crònica de les 10 h

Menys de dues hores després de guanyar la batalla al govern australià, el tennista serbi Novak Djokovic torna a estar detingut per les autoritats d'aquest país. Aquesta última hora l'avança Ksenija Pavlovic, periodista americana molt propera a la família de Djokovic.

L'explicació és que ara el volen deportar perquè el veuen com un perill per al país. L'argument es basa en les proves realitzades. Així doncs, la PCR positiva que va presentar al tribunal de Melbourne indica que se'n va prendre una mostra i el resultat positiu es va tornar el 16 de desembre, amb 7 hores de diferència. Això significa que totes les fotos de Djokovic sense màscara amb nens el dia 17 es van produir després del seu resultat positiu en covid.

Prohibit tornar a Austràlia?

Ara, els advocats de Djokovic estan estudiant en aquests moments com respondre a aquest moviment de les autoritats, que el tornen a allunyar de poder disputar l'Open d'Austràlia. "El meu pare m'acaba de dir que l'han tornat a detenir", ha escrit a través de Twitter Pavlovic.

Si el govern guanya el pols, el serbi no tornaria a jugar més el primer grand slam del calendari ni tampoc l'ATP Cup, competició per equips que es va signar amb ell com a president dels jugadors i que Sèrbia va guanyar en la primera edició del 2020. Djokovic és el tennista que més vegades ha guanyat al Rod Laver Arena amb un total de nou, entre les quals les tres últimes.

Matí caòtic

Aquest dilluns ha començat mogut. El tribunal australià que jutjava la causa del tennista serbi Novak Djokovic ha ordenat la seva alliberació. El jutge Anthony Kelly, del Tribunal del Circuit Federal de Melbourne, ha ordenat posar-lo en llibertat després d'estar detingut des de dijous passat per intentar accedir al país sense la vacunació completa necessària. El tennista sortirà en llibertat 30 minuts després de la decisió del tribunal, recuperarà el seu passaport i els seus efectes personals. Aquesta decisió obre la porta que pugui disputar l'Open d'Austràlia. Aquesta era la primera informació que circulava a quarts de vuit del matí, hora catalana.

Els advocats de Djokovic han al·legat que el jugador va seguir tots els passos migratoris que va creure necessaris per entrar a Austràlia amb una exempció mèdica per no estar vacunat. La defensa del tennista, que va arribar dimecres passat a la nit a Austràlia i va ser retinguda l'endemà en un hotel de Melbourne, ha assegurat que va rebre a través d'un correu electrònic una avaluació del departament d'Interior d'Austràlia que deia que complia els requisits per entrar al país. Tot i no estar vacunat, Djokovic comptaria amb certa immunitat, ja que el passat 16 de desembre va donar positiu en covid. Després de dues setmanes recuperant-se, l'1 de gener hauria rebut el permís per anar a Austràlia. 

Intervenció del govern

Les accions del govern australià també han influït en la decisió del tribunal sobre Djokovic. El govern ha accedit a revertir la seva decisió de cancel·lar el visat en la vista judicial d'aquest dilluns. Tot i això, l'advocat Christopher Tran, representant del govern, ha assenyalat que el ministre d'Immigració, Alex Hawke, considera la possibilitat d'usar els seus poders especials per deportar Djokovic.

Aquest gest potencial del govern de Scott Morrison, que busca ser reelegit aquest any, seria "molt preocupant", segons ha dit el jutge Kelly en sospesar les potencials conseqüències. La decisió de la justícia no és ferma, ja que Hawke encara pot prendre la iniciativa i revocar el visat del tennista. 

Un moviment messiànic 

La detenció de Djokovic ha aixecat molta polseguera, tant a Austràlia, on es viu la pitjor onada de la covid fins al moment, com al seu país natal, Sèrbia. Mentre al país oceànic les protestes anaven contra el tennista i les seves posicions escèptiques respecte a la vacunació, a Sèrbia se l'exalçava com un símbol de llibertat. 

Un gran nombre de serbis han sortit als carrers els darrers dies per defensar l'alliberament de Djokovic. Els defensors del tennista estaven encapçalats per la seva família, en especial pel seu pare, que ha arribat a comparar el seu fill amb Jesucrist. 

El fervor dels serbis per Djokovic contrasta amb el rebuig de molts australians, que estan patint durant la nova variant òmicron. Aquest dilluns han arribat al milió de contagis acumulats des de l'inici de la pandèmia, la meitat registrats des de principis d'aquest any.