El Barça​ està immers en una crisi absoluta i no hi ha cap justificació que pugui perdonar l'actual situació en la qual es troba el club. I per aquest motiu el president Joan Laporta ha sortit al pas de la carta de Josep Maria Bartomeu i ha desmentit punt per punt les seves "mentides".

Els culers no estan habituats en els últims anys en veure el president responent preguntes, i amb Laporta és un clàssic. Amb un posat didàctic, agressiu i tranquil al mateix temps, dominant la situació com cap altre, l'actual president blaugrana respost la polèmica carta i ha posat xifres sobre la taula.

Joan laporta rueda de prensa / Carlos Baglietto

Joan Laporta entrant a l'Auditori 1899 / Carlos Baglietto

Les "mentides" de Bartomeu

El president blaugrana assegura que en el moment de llegir la carta, quan estava a l'avió, va pensar que "sembla mentida que es pugui ser d'aquesta manera". Laporta apunta que són "un reguitzell de mentides" i "vaig trobar-la d'un oportunisme fora de lloc". A més, creu que Bartomeu "intenta justificar el que és injustificable".

Laporta apunta que "Bartomeu es troba en una situació de màxima preocupació i es vol escapar de les seves responsabilitats" i que ha actuat perquè està "desesperat". Però també ha deixat clar que "ningú s'escaparà de les seves responsabilitats". I afegeix que "no calia dir aquestes vuit mentides per això".

El màxim mandatari culer concreta que els anys de mandat de Bartomeu han estat d'una gestió "nefasta" i que ha estat "un engany sistemàtic als socis". I ha afegit que "acaben creient-se les seves pròpies mentides". Per aquest motiu ha volgut repassar punt per punt "les situacions irregulars" de la gestió de l'anterior junta directiva i desmuntar els arguments de la carta.


1. Les pèrdues del primer mandat de Laporta

Primer de tot, ha recalcat que al 2010, Sandro Rosell va començar el seu mandat amb beneficis. Ha puntualitzat que la primera mentida de Bartomeu és tornar a dir que la junta de Laporta del primer mandat al Barça va tancar amb pèrdues, cosa que judicialment s'ha confirmat dues vegades que no era així.

2. La dimissió de Bartomeu pel Procicat

També desmenteix que Bartomeu dimitís pel Procicat, tal com defensa l'expresident, cosa que no és veritat perquè "va dimitir perquè el vot de censura prosperava".

3. Les pèrdues de la Covid

Del tercer punt recalca que no és veritat que el club tingués unes pèrdues de 375 milions d'euros per culpa de la Covid, sinó que "eren 91 milions". També apunta que, segons les hipòtesis (venda del Barça Corporate, obrir l'estadi al febrer del 2021...) de la junta sortint, s'arribaven a 1.000 milions d'ingressos positius, cosa que no ha estat així.

 

4. La reducció dels salaris

Laporta explica que estava prevista una reducció en salaris de 191 milions d'euros i una segona mesa de negociació del 20%. També era una mentida perquè "són 68 milions els que s'han diferit, però estan als contractes en formes de primes".

Joan Laporta rueda de prensa / Carlos Baglietto

Joan Laporta enfadat / Carlos Baglietto

5. Les ofertes insuficients del Barça Corporate

Sobre el Barça Corporate creu que les ofertes rebudes no estaven a l'alçada. I detalla que "el Barça Studios no estava preparat jurídicament per ser venut", que "BLM (marxandatge) té una capacitat de creixement enorme i ens limitava força pel contracte que hi havia amb Nike", i que "l'acord amb CVC suposava hipotecar els drets audiovisuals del Barça durant mig segle". Laporta creu que Bartomeu "va voler tapar forats a curt termini, i així ens ha anat. L'herència que agafem és nefasta, molt preocupant i dramàtica".

6. Els casos Neymar

Bartomeu apunta que s'han perdonat 16,7 milions d'euros amb l'acord amb Neymar, però Laporta diu que "és una mentida". Que amb "els riscos que podíem tenir, va ser interessant arribar a un acord global i que les dues parts renunciessin a les seves intencions". I el que sí recorda és "el mal a la imatge del club del cas Neymar, amb un pacte vergonyós i interessat amb fiscalia en el qual es condemnava el Barça per dos delictes fiscals per primera vegada història, pagant una multa de 5,5 milions d'euros, i Rosell i Bartomeu van quedar exonerats".

7. Salaris disparats

A més, també ha reiterat en el cas dels salaris esportius, que Laporta destaca que no és veritat que, segons Bartomeu, "van disparar-se perquè sinó no podíem competir amb clubs-estat i la Premier". Laporta assegura que "la política esportiva no ha estat l'adequada i ara ens trobem amb salaris i amortitzacions molt elevades". La solució és que "haurien d'haver canviat el model i creure en la Masia".

8. L'Espai Barça

Per acabar, ha destacat que "l'Espai Barça està basat en una sèrie de falsedats i manca de transparència". Creu que "el projecte està infravalorat a nivell de costos, com és el cas de l'Estadi Johan Cruyff, que estava previst per 4 milions i ha costat 20". I ha acabat anunciant que "estem refent el projecte perquè sigui viable i sostenible, començant les obres a l'estiu del 2022".

Joan Laporta rueda de prensa / Carlos Baglietto

Jona Laporta mirant cap al sostre durant la roda de premsa / Carlos Baglietto

Unes xifres preocupants

Laporta ha demanat paciència als culers i ha assegurat als socis que no han de patir pel futur del club. "Hi ha cinc propostes d'sponsors principals i ofertes en altres espais del club", afegeix. Però sí ha anunciat algunes de les preocupants xifres que ha destapat l'auditoria. I ha confirmat que les explicacions detallades de la due diligence seran al mes de setembre.

Alguns dels exemples de les irregularitats són "factures fraccionades en comunicació, màrqueting, Espai Barça i en l'endeutament" o alguns "documents sense signar". Però Laporta ha tret el seu llistat de números, posant sobre la taula la duríssima situació econòmica que viu l'entitat. I ha destacat "l'errònia política salarial i esportiva", amb els veterans amb contractes llargs i els joves amb contractes curts, com un dels grans culpables de la tragèdia.

Un impacte de la Covid per sota de les previsions de l'anterior junta, unes pèrdues previstes de 487 milions d'euros, un patrimoni net de 451 milions d'euros negatius, 551 milions d'euros que s'han de pagar de manera immediata, amb un increment del deute bancari arribant a 1.350 milions... i així xifres i més xifres que confirmen el desastre. Al mes de setembre tocarà la roda de premsa on es detallaran els números fets en l'auditoria.

 

Imatge principal: Joan Laporta durant la compareixença de premsa a l'Auditori 1899 del Camp Nou / Carlos Baglietto