Un país, una nació, una selecció. Kosovo comença a aparèixer al panorama internacional a través de l'esport i d'una integració que va pas a pas. Independents des de fa vuit anys, porten un últim mes molt revolucionat en què molts ja coneixen el seu nom.

Els kosovars van declarar unilateralment la seva independència de Sèrbia el 17 de febrer del 2008. El Parlament de Kosovo va proclamar l'Estat independent a través d'una declaració que va ser obertament reconeguda pel Regne Unit, França i els Estats Units, mentre que Sèrbia i Rússia s'hi van oposar. Una decisió del Parlament kosovar que també va ser àmpliament acceptada pels països integrants de la Unió Europea i per la resta de països balcànics; Espanya fora la llista. Part de l'inicial rebombori acabaria el 19 d'abril de 2013 quan Sèrbia i Kosovo van arribar a un acord perquè comencessin les relacions institucionals entre els dos països.

Desafiant Espanya

Molts impediments i algunes facilitats. A dia d'avui Kosovo encara no és reconegut com un Estat per a tothom. Dins el marc de les Nacions Unides, dels 193 membres que la conformen, 84 no el reconeixen com a sobirà. Entre aquests països hi és Espanya, que com bonament sabem, tampoc estaria disposat a acceptar una possible independència de Catalunya.

A més d'Espanya, la mateixa Sèrbia o Rússia tampoc reconeixen Kosovo. El camí dels kosovars no ha fet més que començar. Molt pocs anys sent independents i encara sense tots els reconeixements esperats a nivell internacional.

El COI va reobrir el camí

L'esport és política; i històricament un dels papers fonamentals d'aquesta disciplina és la integració, i Kosovo ho ha pogut percebre de primera mà aquests últims anys. A finals del 2014 el Comitè Olímpic Internacional (COI) va admetre un nou país al gran grup que competeix internacionalment cada quatre anys. Kosovo va debutar a Rio de Janeiro el passat mes d'agost en una competició olímpica per primera vegada en la seva història.

Des d'aleshores l'esportista més mediàtica del país és a dia d'avui Majlinda Kelmendi. La judoka de vint-i-cinc anys va escriure una pàgina en la curta història del país balcànic en guanyar als Jocs Olímpics de Rio la primera medalla per a Kosovo. Precisament va ser d'or. Kelmendi va ser la vencedora en la categoria de -52 kg en la prova femenina de judo.

El relleu del futbol

La tònica del món del futbol segueix el camí del COI gràcies a les seves dues grans institucions. Kosovo va ser admesa per la UEFA i la FIFA el passat mes de maig amb la discrepància de certs països. Encara sense haver competit oficialment, finalment els kosovars ja han debutat en el primer partit oficial d'una competició internacional de futbol.

Kosovo va jugar el seu primer partit en competició FIFA contra Finlàndia en la classificació pel Mundial de Rússia 2018. El partit disputat al país nòrdic, però, va anar més enllà d'un simple tràmit.

A la ciutat finlandesa de Turku el jugador kosovar Valon Berisha va marcar al minut 60 del partit un penal històric. El gol va ser més que un gol; va ser l'empat del partit que acabaria sent definitiu. El primer punt de la selecció de Kosovo.

Fins aquest partit històric la selecció balcànica només competia en partits amistosos amb algunes restriccions. El cas de Kosovo es trobava fins aquest debut en la mateixa situació que es troba Catalunya o Euskadi, encara que no són un Estat sobirà. Amb aquest nou pas al camí de la integració de l'esport, Kosovo s'ha afegit a Gibraltar i Sudan del Sud com les últimes seleccions reconegudes oficialment en el món del futbol.

El primer onze titular de la selecció de Kosovo / EFE