La intenció de diversos gegants del futbol europeu de crear una selecta Superlliga continua donant molt a parlar. Després de l'amenaça de la FIFA i de la UEFA, avui s'ha pronunciat Pep Guardiola, entrenador del Manchester City, que no veu amb bons ulls un canvi tan radical en el futbol professional. "No podem perdre el que signifiquen les lligues locals. El que significa jugar la FA Cup demà, o qualsevol altra lliga. L'objectiu ha de ser fer cada lliga europea més forta, potser reduint el nombre d'equips", ha afirmat Guardiola.

"No podem matar les lligues inferiors o fins i tot la Premier League. Tants partits, tantes competicions... I cada vegada menys recuperació. Els jugadors no es volen lesionar, però es lesionen. Quan vam demanar les cinc substitucions va ser per això, encara que no les utilitzem. Són massa partits i els futbolistes pateixen", ha afegit l'entrenador català.

Florentí Perez rient EuropaPress

Florentino Pérez és un dels defensors més ferms de la Superlliga / Europa Press

Surt a la llum l'estratosfèric repartiment econòmic de la Superlliga

La polèmica, lluny d'apaivagar, augmenta cada dia que passa. I és que aquest dijous el diari anglès The Times ha tret a la llum un esborrany de 18 pàgines sobre com seria la futura Superlliga europea, des dels clubs participants, el repartiment econòmic o el format de la competició. Segons el mateix diari, els tres clubs darrere del projecte són el Reial Madrid, el Manchester United i el Milan.

"El pla, basat en l'interès del mercat televisiu global, seria per a 6 equips d'Anglaterra, presumiblement el Big Six (Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea i Tottenham), més 3 d'Espanya, 3 d'Itàlia, 2 d'Alemanya i 1 de França", explica l'esborrador. Els 15 clubs fundadors, per entrar a la competició, rebrien uns 350 milions d'euros.

Gianni Infantino FIFA EFE

La FIFA no vol saber res de la Superlliga, un projecte que xocaria frontalment amb els seus interessos / EFE

Segons aquest mateix esborrany, darrere de la Superlliga, en l'àmbit econòmic, està el banc d'inversió JP Morgan Chase. "Els 15 clubs fundadors comparteixen una subvenció d'infraestructura inicial de 3.500 milions d'euros que poden gastar-se en estadis, instal·lacions d'entrenament o per reemplaçar els ingressos perduts relacionats amb l'estadi a causa de la Covid-19. Els ingressos de la televisió i el patrocini afavoririen els clubs fundadors: el 32,5% del bot es repartiria equitativament entre els 15 clubs i un altre 32,5% entre els 20 clubs de la Superlliga, inclosos els cinc classificats (que no serien clubs fundadors ni tindrien plaça permanent). El 20 per cent del bot seria distribuït de la mateixa manera que el sistema basat en el mèrit de la Premier League segons el lloc en el qual els clubs acabin en la competició o el grup si no arriben a la fase eliminatòria. El 15 per cent restant seria una participació comercial".

 

Imatge principal: Pep Guardiola, en un partit del Manchester City / EFE