Caiguda sense frens. L'Espanyol d'Abelardo ha viscut la seva primera derrota a la Lliga a Granada, on el conjunt local ha remuntat una diana de penal de Raúl de Tomás. El conjunt perico ha signat una primera part decebedora i un bon segon temps, però, com ha passat durant tota la temporada, ha pagat errades individuals flagrants. En aquest cas els corresponsables de la derrota són Sergi Darder i Naldo. El primer, per perdonar el 0-2 de manera incomprensible, i el segon, per regalar la remuntada al Granada.

El tòpic de sempre

Passava amb David Gallego, passava amb Pablo Machín i ara, després de l’efervescència inicial, torna a passar amb Abelardo Fernández. L’Espanyol és incapaç de saltar al terreny de joc amb els cinc sentits activats i ho acaba pagant car. Al Nuevo Los Cármenes, i tal com li va passar davant de l’Athletic Club a casa, el conjunt perico no ha pres la iniciativa. És la tònica habitual aquesta temporada.

El Granada, un dels equips revelació de la Lliga, ha pogut marcar el primer gol del partit en el minut 7, quan Carlos Fernández ha rematat absolutament sol una centrada lateral que ha fregat el pal esquerre de Diego López. Els andalusos van jugar una agònica pròrroga dimecres passat en partit de Copa del Rei, però tot i així han exhibit més frescor i intensitat. Almenys en els primers minuts.

L’Espanyol ni tan sols havia arribat a la porteria local quan, en el minut 25, Raúl de Tomás ha forçat un discutible penal de Domingos Duarte. El punta madrileny s’ha encarregat de transformar-lo amb sang freda, aconseguint el seu 4t gol en 4 partits amb la samarreta blanc-i-blava. A la Lliga n’ha fet 3, fet que el converteix en el màxim artiller de l’Espanyol. La dada és espectacular però diu molt poc de la resta de companys.

de tomas darder espanyol granada efe

Que els pericos no tenen gol és quelcom que Sergi Darder s’ha encarregat de fer palès deu minuts després de la diana de De Tomás. El migcampista mallorquí ha pogut marcar el segon gol del seu equip gràcies a una centrada d’Adrián Embarba, però la seva rematada sobre la línia, quan estava completament sol, ha marxat per sobre el travesser. Era més difícil fallar que marcar.

És el tòpic més carregós del món del futbol però és absolutament cert: qui perdona ho paga. Dos minuts després de l’error de Darder, Darwin Machís ha estat habilitat a la banda esquerra de l’àrea en una jugada aïllada i ha batut Diego per sota les cames. Era l’empat i el Granada volia més sang, però l’àrbitre ha enviat els equips als vestidors.

Naldo, error imperdonable

Tot el què Abelardo hagi pogut dir als seus futbolistes dins del vestuari se n’ha anat en orris després dels setze primers segons del segon temps. Aquest és el temps que Naldo ha necessitat per regalar la pilota a Machís a la seva pròpia àrea. L’extrem veneçolà ha assistit Carlos Fernández i el punta andalús ha situat la pilota a l’escaire. Del 0-1 al 2-1 en un moment: jugada mestra del Granada.

La necessitat de sumar. La por del Granada. Els canvis d'Abelardo. Tots aquests factors han provocat que, després de la diana local, el domini fos de l'Espanyol. El tècnic perico ha substituït Ander Iturraspe pel Mono Vargas, fet que s'ha traduït en atacs més incisius per les bandes.

machis granada efe

Embarba i Jonathan Calleri ho han provat amb xuts desviats, però l'oportunitat més clara ha estat pel de sempre, De Tomás. Quan s'havia disputat una hora de partit, el fitxatge més car de la història de l'Espanyol ha caçat una centrada d'Embarba a la frontal de la petita, però la seva rematada ha picat el pal dret de Rui Silva. Calia seguir insistint.

Abelardo ha donat pas a Wu Lei i Óscar Melendo, però ni el xinès ni el català han estat capaços de perforar la defensa del Granada. Així, l'Espanyol s'ha desesperat progressivament fins que ha assumit que aquest cop, de nou, es tornaria a quedar sense sumar.

Situació extremadament delicada al club perico. L'equip seguirà sent cuer de la Primera Divisió una jornada més amb 15 punts i ara caldrà esperar els resultats del Leganés, el Mallorca i el Celta; tres conjunts que es podrien tornar a escapar a la classificació.