El Girona ha perdut contra el València a Montilivi (2-3) en un partit que ha merescut guanyar. Els homes d'Eusebio Sacristán han aconseguit igualar el marcador en dues ocasions, però l'última diana visitant, en el temps afegit, ha estat un cop definitiu. Jonás Ramalho i Cristhian Stuani -que avui ha fet història- han estat els golejadors d'un Girona que ara té 31 punts, a 8 del descens. Jugant així el pou de la classificació no hauria de ser un perill real, però la realitat diu que Montilivi no viu una victòria a la Lliga des del 27 d'octubre de l'any passat.

Orgull blanc-i-vermell

A la primera part el Girona ha demostrat que torna a ser aquell equip sòlid, incòmode i efectiu de la temporada passada. Contra un rival d’entitat, els homes d’Eusebio han plantat cara i en molts trams del partit han estat clarament superiors al València.

Tot i així, el primer equip en colpejar ha estat el visitant, que ha aprofitat la qualitat tècnica de Rodrigo Moreno i la velocitat punta de Gonçalo Guedes per superar Bono. L’acció ha tingut lloc en el minut 14: el punta hispanobrasiler ha fet una passada a l’espai per l’extrem portuguès, que li ha guanyat l’esquena a Jonás Ramalho amb una facilitat alarmant i ha avançat el seu equip.

El defensa de Barakaldo ha quedat retratat, però el guió del partit li reservava una sorpresa en forma de venjança. Tot i que a Girona gairebé sempre ha actuat com a central, la nova defensa de 4 l’ha obligat a reconvertir-se en lateral dret. I és precisament aquesta posició la que li ha permès projectar-se en atac amb freqüència.

Raul Garcia Girona Valencia EFE

Només 8 minuts després de la diana de Guedes, el defensa basc ha provocat una falta de Gayá a la zona de tres quarts del camp, Àlex Granell l’ha picat amb excel·lència i el propi Ramalho, des del cor de l’àrea, ha pentinat la pilota per superar Neto.

El gol de l’empat ha estat una dosi d’adrenalina pel Girona i pels aficionats de Montilivi, que han visualitzat una remuntada exprés del seu equip. Les coses, però, no serien tan fàcils. En el minut 38 Cristhian Stuani ha pogut marcar després de rematar una centrada al segon pal d’Aleix García, però just després Guedes ha tingut el segon amb un xut des de fora l’àrea que s’ha empassat Bono. Bernardo, avui la parella de Pedro Alcalá a l’eix de la defensa, ha estat clau per treure la pilota sobre la línia de gol.

El final més cruel

La segona part ha seguit el mateix guió que la primera: domini del Girona, efectivitat del València. Tot i que els blanc-i-vermells han tingut el control i les primeres ocasions, qui ha tornat a mossegar ha sigut l’equip de Marcelino. Dani Parejo ha demostrat la seva qualitat amb un xut ras però potent des de fora l’àrea que ha sorprès Bono al primer pal. El silenci de l’afició de Montilivi ho deia tot. El Girona mereixia guanyar però, un dia més, perdia.

Per trencar la monotonia i engrescar el públic, Eusebio ha mogut fitxa en el minut 70 amb dos canvis molt ofensius.  Pedro Porro ha substituït Ramalho i Seydou Doumbia ha entrat en el lloc d’Aleix García. El resultat, directa o indirectament, no ha tardat en arribar.

Facundo Roncaglia ha pecat de sapastre i, després de relliscar, s’ha vist obligat a fer la traveta a un Stuani que s’escapava cap a la porteria de Neto. Segona groga i al carrer per deixar un València que es quedava amb 10 homes quan encara quedaven 15 minuts en joc.

I la recepta ha funcionat, i tant que sí. El Girona s’ha llançat a l’atac sense miraments i Eusebio s’ha sumat a la festa substituint Raúl García, un defensa, per Patrick Roberts, un davanter. Així, quan quedaven deu minuts de partit, la valentia ha tingut premi.

Stuani ha rematat una centrada amb el seu cap omnipresent i Diakhaby ha posat les mans per evitar que la pilota anés a porta. Carlos Del Cerro Grande no ha vist el penal, però el VAR sí. L’uruguaià l’ha transformat i ha aconseguit diverses fites: el seu 16è gol a la Lliga, l’empat i també el guardó com a màxim artiller del Girona a la Lliga de Futbol Professional amb 37 dianes.

Montilivi era una festa, però el destí avui ha estat especialment cruel amb el Girona. En el temps d'afegit, Patrick Roberts ha perdut una pilota al centre del camp, Ferrán Torres s'ha desmarcat en profunditat i ha aprofitat una sortida terrible de Bono per aconseguir el 2-3. Per si fos poc, els blanc-i-vermells han tingut temps per poder empatar, però Doumbia, primer, i Portu, després, han topat amb un gran Neto. Sigui com sigui, avui no era el dia.

El futbol no ha estat just, però el món no s'acaba. Dissabte que ve, a Leganés, el Girona té una nova ocasió per certificar la permanència de manera pràcticament definitiva.