L’Everest: “Les coses impossibles es converteixen en possibles”. La muntanya més alta del món és l’últim cim superior a 8.000 metres que li queda per coronar a l’alpinista català Ferran Latorre. El projecte és el CAT14x8.000 i pretén acabar amb un objectiu que va començar el 1999 amb el primer ascens de l’Annapurna.

L’ascens i el descens dels 14 vuit mil del món sense l’ajuda de l’oxigen artificial és una de les bases d’aquesta fita que intenta assolir i també amb el fet de ser el primer català a aconseguir-ho. Juntament amb l’ajuda de la Fundació Bancària La Caixa, Gaes, Baxi, Grifone i Sea to Summit, entre molts d’altres col·laboradors, Latorre aconseguiria culminar un dels seus grans somnis. A més serà la setzena persona de la història en aconseguir els 14 vuit mil sense oxigen.

8.848 esforços

Pujar a l’Everest serà un gran repte a nivell personal per a Latorre. Un intent d’ascens que començarà a partir del proper diumenge quan marxarà a les 6 de la tarda. El timing està previst que comenci el 23 d’abril quan arribi al camp base, comenci el procés d’aclimatació i que acabi el 20 de maig amb el cim, “el dia que es faran 25 de la primera Copa d’Europa del Barça”, ha explicat Latorre. La seva tornada s’espera que sigui el dia 1 de juny.

Els 8.848 metres que té l’Everest seran els últims metres d’un repte que està arribant al seu final. “Als tretze anys em vaig prometre que pujaria l’Everest i he trigat 34 anys”, ha recordat Latorre. Per a l’alpinista català seria com “tancar un cercle i tancar un projecte de vida”, però en tots els casos anirà molt ben acompanyat amb els millors.

Un estudi pioner

El vessant científic i mèdic impulsat per la Fundació Bancària La Caixa i promogut per l’Hospital de Sant Pau de Barcelona també pren part en aquest últim 8.000 de Ferran Latorre. Durant l’ascens s’analitzarà l’impacte genètic, fisiològic i biomèdic de la manca d’oxigen en trekkers, alpinistes europeus i xerpes durant l’ascens a l’Everest.

Quinze alpinistes liderats per Latorre, quinze trekkers i quinze xerpes seran analitzats durant el període del repte. Des de Barcelona fins a Katmandú amb proves constants per determinar el procés d’aclimatació i de la hipòxia moderada, com també l’extrema. Al final tot es compararà amb mostres de 50 pacients amb insuficiències respiratòries, asma, malaltia pulmonar obstructiva crònica i falta d’oxigen crònica.

El repte està a punt de començar i si s’aconsegueix l’últim cim, Ferran Latorre acabarà fent història. El primer català a pujar els catorze vuit mil del món. En definitiva, Latorre diu: “Has d’emocionar escalant”.