La IJF (Federació Internacional de Judo) ha decidit retirar-li la presidència d'honor a Vladímir Putin, així com el càrrec d'ambaixador, arran del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna. El president rus és un gran aficionat i practicant de l'esport, en el qual és cinturó negre.

La IJF retira els honors a Putin

El màxim organisme mundial de judo s'ha limitat a emetre un comunicat, en el qual explica que "a la llum del conflicte bèl·lic en curs a Ucraïna, la IJF anuncia la suspensió de l'estatus del senyor Vladímir Putin com a president honorari i ambaixador de la Federació Internacional de Judo". D'aquesta manera, la federació deixa clara la seva posició davant la guerra.

Vladímir Putin ha tingut sempre una gran influència en el judo mundial. El president de la IJF és Marius Vizer, amic de Putin, i la federació europea està dirigida per un rus, Sergey Soloveychik. Ambdós organismes són finançats de manera considerable per Rússia.

El món de l'esport li dona l'esquena a Putin

A escala esportiva, Rússia està patint les conseqüències d'haver declarat la guerra. La UEFA ha canviat la seu de la final de la Champions d'enguany —ja no es disputarà a Sant Petersburg, sinó a París—, la FIA ha retirat el GP de Rússia del calendari d'aquesta temporada i l'Eurolliga de bàsquet ja ha deixat clar que no es disputaran partits en territori rus.

vladimir putin russia ucrania efe

Vladímir Putin, en una roda de premsa / EFE

En la mateixa línia, alguns esportistes de clubs russos han decidit abandonar el país. El cas més sonat ha estat el del CSKA de Moscou de bàsquet: fins a quatre jugadors han decidit desvincular-se del club rus, en desacord amb la situació que s'està vivint a Rússia. Tornike Shengelia, exjugador del Baskonia, ha estat el primer a fer les maletes, i l'han seguit l'alemany Johannes Voigtmann, el danès Gabriel Lundberg i el lituà Marius Grigonis. Veurem com es reestructura l'equip, que el divendres que ve —en teoria— s'ha d'enfrontar al Reial Madrid.

De moment, el voleibol és l'únic esport que manté una competició important a Rússia: els mundials masculins, previstos per a l'agost. Algunes federacions ja han comunicat que no hi viatjaran i des del comitè organitzador s'està replantejant la situació. El món de l'esport europeu li està donant l'esquena a Vladímir Putin.

 

Imatge principal: Vladímir Putin, amb rostre seriós / EFE