La selecció espanyola ha guanyat el seu tercer Mundial de waterpolo després d'haver-se imposat al combinat d'Itàlia amb èpica a la tanda de penals final. Després d'haver-se desenvolupat el partit amb diverses alternatives, el temps reglamentari ha acabat amb empat a nou gols al marcador, i l'or s'ha decidit per una parada d'Eduardo Lorrio, habitual porter suplent, que ha tingut el seu moment de glòria després de desviar el llançament de l'italià Giacommo Cannella.

Espanya viu el seu V de Vendetta contra els italians

El combinat espanyol, amb una àmplia presència de jugadors catalans, amb un total de sis, han pres la revenja de la derrota que va encaixar fa ara tres anys, també contra l'equip italià, a la final dels Mundials de Gwangju, on l'equip dirigit per David Martín va caure per un clar 10-5.

Ara, a Budapest, la història ha estat molt diferent. I ho podria haver estat encara de forma més evident. Una ratxa inicial dels espanyols, amb un gol inicial de l'egarenc Álvaro Granados i dos del navarrès Munárriz, jugador del Club Atlètic Barceloneta, els donava una renda d'1-3, però ha arribat la reacció italiana fins al 3-3 al final del primer quart.

En el segon, els espanyols han aprofitat les tres superioritats de què han disposat per desenganxar-se al marcador fins al 3-6 amb el qual s'ha arribat al descans. Els italians no han pogut batre en tot el segon quart un imponent Unai Aguirre a la porteria. Als seus només 19 anys, Aguirre ha estat immens, i de fet, al terme del partit, ha estat reconegut com el millor jugador del Mundial.

L'inèdit Lorrio es converteix en l'heroi

Però abans d'això, els italians han continuat exigint al porter, que no ha pogut evitar la reacció dels transalpins, que malgrat arribar a perdre per 4-8 a mitjans del tercer quart i 6-9 ja entrat l'últim quart. Però Itàlia ha tirat d'orgull per endossar un parcial de 3-0 als espanyols en els últims sis minuts de joc i forçar la tanda de penals.

Amb tots els focus apuntant als grans noms, ha estat el porter Edu Lorrio, que no havia jugat ni un sol segon en tot el campionat, qui s'ha vestit d'heroi per donar-li els espanyols la seva tercera corona mundial.

Imatge principal: diversos jugadors d'Espanya celebren un gol / Foto: EFE