L'extennista i referent del tennis internacional, Emilio Sánchez Vicario, ha elaborat una anàlisi de la situació del tennis a Espanya amb què pretén exposar, partint de dades, els desafiaments que ha d'assumir Espanya per recuperar el tron com a referent i bressol de jugadors d'elit professionals davant del 'sorpasso' i auge dels Estats Units.

En un article recollit en el blog de l'Emilio Sánchez Academy, el també entrenador constata que Espanya ha perdut manxa|força al top 100 del rànquing ATP, realitat que va començar a atalaiar ja el 2016, quan va fer un article comparant el tennis espanyol i americà. Avui, Espanya ha passat de 14 jugadors a sis al top 100, situant-se en la cinquena posició del rànquing, mentre que els Estats Units han augmentat de 6 a 12 els jugadors, col·locant-se en el número u.

"Pràcticament tots els espanyols que van estar al cim ara estan retirats i no hem estat capaços de substituir-los", reflexiona Sánchez Vicario. Segons el seu parer, la dada més preocupant es troba en la base de la piràmide, on si s'analitza les edats i el nombre de jugadors, es constata que Espanya ha passat de tenir uns 140 jugadors en el rànquing el 2005 a 90 avui, en comparació amb els Estats Units, que ha passat de 120 a 210.

No obstant això, en la seva anàlisi, l'extennista desgrana els reptes per recuperar el terreny perdut. Recorda que la Reial Federació Espanyola de Tennis (RFET) va començar a canviar la seva estratègia fa tres anys i va crear la piràmide de tornejos del tennis espanyol, seguint el sistema que van aplicar els Estats Units fa més d'una dècada, passant de tornejos Futures a Challengers.

"Aquest treball pot tardar de cinc a set anys a donar els seus fruits i perquè Espanya torni a disposar de més oportunitats, com en la seva època daurada, s'haurà també de fer pujar als jugadors des de les etapes juvenils i tornar a tenir més grups de competició que vulguin realitzar la transició al professionalisme; hem d'omplir aquesta part baixa de la piràmide", destaca Sánchez Vicario.

Clubs i acadèmies

El que va ser l'exponent més gran del tennis espanyol de mitjans dels 80 i 90 considera que l'entramat de clubs espanyols són claus per continuar empenyent i fer-se part de la piràmide del tennis entrenant en els seus clubs, competint i sobretot millorant el nivell per fer créixer la competició.

"En la seva gran majoria, aquests clubs són un motor que impulsa els jugadors i que crea tennistes professionals, i és allà on hem de continuar marcant la diferència, aconseguint situar a més joves en la transició de l'àmbit juvenil al professional", recorda.

Sánchez Vicario lidera l'Emilio Sánchez Academy, escola de referència internacional amb seu central a Barcelona i que aquest 2024 celebra el seu 25 aniversari. Precisament, l'extennista i tècnic fa una altra reflexió des de la pròpia institució. "Tots hauríem juntament amb la federació de ser part activa de la piràmide, participar apostant per alguns jugadors espanyols i que entrenadors de renom que han aconseguit ensenyar el model espanyol a tants campions puguin ser part d'aquesta piràmide que tant venem", escriu.

La seva anàlisi acaba amb una pregunta: Si durant 40 anys, Espanya va produir més de 100 jugadors al top 100, on estan ara? "Per sort molts estan en els clubs motors del tennis, les acadèmies; per a mi el mateix canvi que s'ha iniciat amb els tornejos ho han de fer amb els entrenadors que se sap que valen, per implantar aquesta cultura del tennista, i aquesta tornada gaudir la transició de júnior a professional," conclou.