Elena Rybakina ha entrat en la història dels Grand Slam després de superar la tunisiana Ons Jabeur (3-6, 6,2 6-2) a la final de Wimbledon. La jugadora, nascuda a Rússia però que competeix des de 2018 sota la bandera del Kazakhstan, que li ha permès salvar el veto als russos al Grand Slam británic, ha anul·lat la seva rival amb un servei molt poderós i una maduresa difícil de veure en una jugadora que mai havia arribat a la final d'un Grand Slam.

Jabeur comença dominant amb facilitat

Després de sis partits i dues setmanes de molta tensió i del millor tennis possible a la catifa verda de l'All England Tennis Club, una i altra ja havien presentat els seus arguments més que sòlids per endur-se el Grand Slam britànic. El talent desbordant de Jabeur, número 2 del món, s'ha mesurat les forces contra la piconadora que té Rybakina, número 23, al seu braç dret.

I des de l'inici, això s'ha traslladat a la pista. Però tot i que ha començat servint bé, els nervis de veure's per primer cop en una final de Grand Slam han fet acte de presència. Rybakina ha perdut el seu servei a la segona oportunitat, i Jabeur ha començat a desplegar tot el seu joc. La tunisiana, primera africana i primera àrab en plantar-se a una final de Grand Slam, ha posat la directa i, aprofitant que el servei de la seva rival no s'estava mostrant tan temible com durant tota la competició, ha aconseguit tancar el primer set amb molta facilitat.

Rybakina es treu de sobre la pressió i comença a brillar

Jabeur es divertia mentre per Rybakina cada punt era un suplici, i així ho demostra el 6-3 que acostava Jabeur al seu tercer títol de la temporada, després de guanyar a Madrid i a Berlín. I quan es podia pensar que Rybakina claudicaria davant la clara inferioritat mostrada en la primera mànega, ha estat tot el contrari. S'ha tret tota la pressió de cop, ha començat a enviar els seus potentíssims serveis dins de la pista, i a Jabeur li han entrat totes les pors del món. 

El segon set ha començat amb un break a favor de la jugadora del Kazakhstan que ha servit com a preludi del que seria tota la resta del període. El partit semblava un altre, i si abans era Jabeur qui aconseguia imposar el seu joc, ara era Rybakina qui es feia forta al servei. Després de salvar tres punts de break per posar-se 3-1, ha trencat el servei de Jabeur i ha acabat tancant el set amb un joc en blanc que significava el 6-2 i enviava la final de Wimbledon al tercer i definitiu, on ha manat clarament la inèrcia guanyadora de Rybakina en el segon set.

Jabeur desaprofita tres boles de break i Rybakina tanca la final

I és que ha començat de la mateixa forma. Break per començar, el confirma al servei i tot es posa molt més de cara. A Jabeur se li ha esborrat de cop el somriure, i ha començat a desesperar-se. No obstant, es mantenia al partit perquè aguantava amb el servei, i se li ha presentat una oportunitat immillorable per tornar a posar la igualtat.

Amb 3-2 en contra i Rybakina al servei, la tunisiana s'ha posat 0-40, amb tres punts de trencament, però Rybakina s'ha mostrat amb una maduresa impròpia dels seus 23 anys per resistir com el que ha acabat sent, una campiona. Salvat aquest moment crític, Jabeur ha abaixat els braços, ha cedit un altre break i ha acabat claudicant davant la tennista nascuda a Rússia però que, des del 9 de juliol de 2022, s'ha convertit en la primera jugadora que, representant el Kazakhstan, és guanyadora d'un Grand Slam.

 

Imatge principal: Elena Rybakina, amb el trofeu de guanyadora de Wimbledon Foto: EFE