“No hi ha dia que no me’n recordi d'en Johan”, ha sentenciat Ferran Adrià. Aquesta ha estat una de les frases que ha definit la raó de ser de la primera reunió dels 'Amics de Johan' en homenatge a l’astre holandès. Adrià, juntament amb Pep Guardiola i Sergi Pàmies han fet un exercici de retrospectiva per intentar fer un anàlisi de la revolució que va aportar Johan Cruyff al futbol i a la vida.

L’acte, impulsat després d’un any de la seva mort, és la primera edició de moltes que s’aniran repetint una vegada a l’any. Acompanyat d’exfutbolistes com Xavi Hernández, Eusebio, José Mari Bakero, amics de tota la vida d’en Johan i d’altres companys del món del futbol, ha estat la millor manera d'introduir-se en la seva concepció del món amb una pilota sempre com a protagonista.

El camí de la felicitat

Si parlem d’homenatges, la millor manera per reviure Cruyff és parlant de futbol. I unint tres grans companys de Cruyff s’han pogut comentar aspectes de futbol, de creació, dels orígens, d’innovació i també de rondos. Una conversa que ha tocat tot tipus de pals i que ha acabat amb el futbol com a epicentre.

Sergi Pàmies Ferran Adrià Pep Guardiola Antoni Bassas Sergi Alcàzar

"Un ídol i un exemple a seguir" com ha confessat Ferran Adrià, Cruyff ha marcat a moltes persones i la seva manera de fer es pot aplicar a molts sectors professionals. El seu objectiu era la “felicitat”, han acabat concloent els tres ponents. I el camí per arribar-hi va ser la seva gran aventura.

“En Johan volia intervenir en la felicitat dels altres”, ha explicat Pàmies, recordant anècdotes amb Cruyff, que sempre ho sabia tot i s’avançava a la resta de mortals. Un pas per endavant i volent tenir sempre la raó, però en Johan ha estat el centre d’una reunió on hi ha hagut temps per reviure els millors records, de riure i també marxar de l’esport, passant per la cuina, Harvard i arribant a Steve Jobs.

El seu carisma era únic i volia ser el millor, però amb condicions. Johan ha estat un exemple per a moltes generacions barcelonistes i Guardiola ho ha exemplificat amb el Dream Team. “Tots els seus jugadors hem acabat relacionats d’una manera o una altra amb el món del futbol”, ha explicat. Una reflexió clara i contundent sobre l’èxit que ha tingut Cruyff entre els seus deixebles.

Messi-Cruyff, una relació possible

Dels molts temes de conversa s’ha arribat a la possibilitat que Messi hagués estat entrenat per Cruyff, i Guardiola ha estat molt convençut de la resposta. “Amb Johan entrenant Messi em sembla que hauríem guanyat, però al principi hi hauria hagut un conflicte i al final s’haurien trobat els dos”, ha afirmat.

Unint dos genis no hi pot haver un desacord. "És clar que tot és diferent i el futbol i els vestidors d’avui són diferents als d’abans", ha assentit Guardiola. De Cruyff es podia esperar de tot.

Pep Guardiola Ferran Adrià Sergi Alcàzar

La raó d'en Johan

Si la felicitat de tothom era el gran objectiu de Cruyff, tant Pàmies com Adrià i Guardiola, han coincidit que “era una persona que intervenia” i que per arribar a aquesta felicitat només tenia un camí: el joc.

Guardiola ha estat un dels principals hereus del seu llegat en el camp de futbol, Adrià un gran reflex de la genialitat compartida i Pàmies un amic que va gaudir de les seves reflexions. “El seu llegat és la seva obra”, ha dit Ferran Adrià, però per sobre de tot han arribat a la conclusió que “Johan Cruyff té raó fins i tot quan no té raó”.