El Reial Madrid ha acabat guanyant per la mínima un combatiu Xakhtar Donetsk (2-1) tot i posar-se amb un avantatge de dos gols en menys de mitja hora. La falta d'encert dels davanters blancs, les intervencions del porter Trubin i la resiliència dels ucraïnesos ha mantingut la incògnita del signe del partit fins al xiulet final, però els blancs mantenen la ratxa guanyadora a la Champions League.

Un Xakhtar desposseït de la seva essència

Tots els condicionants previs al partit situaven els ucraïnesos amb el cartell de derrotats penjat del coll abans de començar. Després que esclatés la guerra al seu país, la gran majoria dels futbolistes estrangers van marxar dels seus equips i si abans el Xakhtar era una estranya però efectiva barreja d'Ucraïna i Brasil, ara ha presentat un onze amb un total de futbolistes del seu país. Sense la capacitat inventiva dels brasilers, s'han plantat amb quatre punts de sis possibles, després de golejar sorprenentment a Leipzig i empatar a Varsovia, la seva nova casa a Europa, contra el Celtic.

Vinicius señala Real Madrid Shakhtar Champions / Foto: EFE
Vinicius ha marcat un dels gols del Reial Madrid / Foto: EFE

Amb un equip inicial on només tres futbolistes tenen més de 25 anys, no han renunciat a la sortida de pilota del darrere des del minut 1, demostrant que per molt que imposi l'escenari, els principis són intocables. Igual que ho són els del Reial Madrid, que quan s'associen els bons demostren que ho són, i molt. A Ancelotti no li preocupa tenir uns nivells discrets de possessió perquè sap que quan la jugada passa per Kroos agafa més claredat i quan ho fa per Valverde, Vinícius o Rodrygo s'omple d'electricitat.

Rodrygo i Vinícius aplanen el camí pel Reial Madrid

Ha estat aquest últim, Rodrygo, qui ha inaugurat el marcador en el minut 13 en una jugada que barreja personalitat i oportunisme. Ell mateix ha iniciat la jugada i després d'una paret involuntària amb un rival i un mal posicionament de Trubin sota pals ha obert el camí pels blancs. Si Rodrygo ha col·locat la primera pedra del camí, el seu compatriota Vinícius semblava l'encarregat d'asfaltar-lo del tot.

Alaba Zubkov Real Madrid Shakhtar Champions / Foto: EFE
Alaba i el golejador Zubkov lluiten per la possessió / Foto: EFE

Després de regalar-li al Bernabéu algun detall de molts quirats, Vini ha canviat el seu habitual rol de creador pel de finalitzador, i després d'una jugada on han participat tots els atacants blancs l'ha enviat al fons de la xarxa amb un xut fort i creuat per posar el 2-0 poc abans de la mitja hora de joc. Les ocasions del Madrid eren constants, i al mateix Vinícius li han negat el seu doblet traient un xut sota pals.

Zubkov encarna la resistència ucraïnesa envers un futur que semblava escrit

Quan semblava que en qualsevol moment arribaria el 3-0 que enterraria definitivament les esperances del Xakhtar, els ucraïnesos han demostrat el que porten fent durant uns quants mesos, resistir. S'han negat a assumir un futur que semblava escrit, i en una de les poques arribades, una centrada lateral ha acabat al punt de penal, on el davanter Zubkov, amb una rematada acrobàtica, ha posat la por al cos dels madridistes amb el 2-1.

Jugadores Shakhtar Donetsk celebran gol Tchouaméni Real Madrid / Foto: EFE
El gol de Zubkov ha donat esperances al Xakhtar / Foto: EFE

A la segona meitat, els blancs han sortit amb la consigna d'intentar marcar aviat, i en els primers minuts les ocasions han estat constants, però la més clara del tram inicial l'ha tinguda el Xakhtar. El seu jugador amb més talent, l'extrem Mudryk, ha galopat fins plantar-se dins l'àrea de Lunin i quan la jugada requeria un xut, ha optat per un últim retall que ha quedat avortat per Mendy.

El Madrid no sentencia i acaba patint

Els minuts passaven i cap de les ocasions merengues acabaven en gol. Ni Benzema ni Vinícius estaven encertats de cara a porteria i tot el domini en el joc dels madrilenys, l'avantatge mínim al marcador feia que els nervis del Santiago Bernabéu anessin en augment.

El Xakhtar, sense res a perdre, ha introduït canvis ofensius i tot i intentar-ho amb més ganes que convicció, els de Carlo Ancelotti han estat capaços de tancar el partit amb una victòria per la mínima que manté la perfecció. 9 punts de 9 possibles i un avantatge de sis respecte el tercer classificat el Leipzig, el que atorga, tret d'hecatombe en la segona volta de la fase de grups, un dels bitllets cap als vuitens de final.