En una tarda on el futbol ha estat la cosa menys important de totes, el Barça ha hagut d'esperar fins a la segona meitat per desencallar el partit al camp del Cadis (0-4) i allargar fins a quatre la ratxa victoriosa en Lliga Santander. Els gols de Frenkie de Jong, Ansu Fati, Ousmane Dembélé i, per descomptat, Robert Lewandowski han complert el tràmit blaugrana al feu del cuer.

Però el partit ha deixat de ser noticia quan, als voltants del minut 82, el joc s'ha hagut d'aturar sobtadament per l'aturada cardiorespiratòria d'un aficionat cadista. Després de vint minuts d'angoixa, el partit ha quedat aturat i els jugadors han marxat cap a vestidors. Gairebé mitja hora després, s'ha pogut mantenir amb vida aquest espectador, se l'ha evacuat fins a l'hospital més proper i s'ha représ el joc.

El pal nega el gol de Raphinha

Al Nuevo Mirandilla, Xavi Hernández ha jugat dos partits. El primer, el duel contra els andalusos, però de l'alineació inicial, sense Dembélé, Ansu Fati, Koundé, Pedri o Lewandowski se'n pot extreure la idea que el tècnic culer també començava a jugar el partit del proper dimarts a Munic contra el Bayern. En el lloc dels ja mencionats han actuat d'inici futbolistes molt menys habituals com Piqué, Ferran Torres, Depay o el debutant Bellerín.

Memphis Depay Mbaye Zaldua Cádiz Barça / Foto: EFE
Memphis Depay, titular per primer cop aquesta temporada / Foto: EFE

I, o bé per aquestes novetats, o per les urgències d'un Cadis sense punts ni gols al seu caseller, les primeres envestides les han protagonitzat els locals, amb una primera jugada de molt perill a les botes de Sobrino. Per limitar l'embranzida inicial, el Barça ho ha pres a mode d'avís i primer Memphis i Frenkie de Jong en una doble ocasió, i poc després Raphinha, amb un xut que s'ha estavellat amb el pal, haurien pogut marcar el primer.

Penal clar no assenyalat sobre Balde

Però aquestes ocasions, lluny de suposar el començament d'un vendaval blaugrana, ha estat poc més que un miratge. El joc no era fluït, i mentre els gaditans amenaçaven amb la pilota aturada, la novedosa tripleta atacant barcelonista (Raphinha-Ferran-Memphis), no estava gens inspirada. El brasiler, massa discordant, el valencià acumulant pèrdues i males decisions, i el neerlandès, poc resolutiu en els metres finals.

Ferran Torres lamenta ocasión Cádiz Barça / Foto: EFE
Ferran Torres ha tornat a protagonitzar un partit discret / Foto: EFE

Tot i aquest panorama, el Barça hauria pogut anar guanyant al descans si Del Cerro Grande hagués assenyalat un penal d'Iván Alejo sobre Alejandro Balde que desesperava Xavi a la banda, que en veure'l repetit restava incrèdul davant la decisió arbitral. És només una mostra més de la disparitat de criteris arbitrals, que només fa que tothom pari boig sense entendre perquè accions idèntiques són penals en alguns partit i en d'altres no.

Frenkie de Jong desencalla el partit amb el primer gol

Sense temps per a lamentar-se ha començat una segona meitat que ha començat amb una ocasió clara de Fede San Emeterio, que l'ha enviat als núvols. Quan Xavi Hernández ja tenia preparat un triple canvi per revolucionar el partit, el Barça ha trobat el camí del gol.

De Jong EFE
Frenkie de Jong celebra eufòric el 0-1 / Foto: EFE

Frenkie de Jong, arribant des de segona línia, ha culminat a plaer després del refús del porter Ledesma a una passada de la mort de Gavi, el millor dels blaugrana en els menys de 60 minuts que ha durat a la gespa. Perquè, tot i obrir la llauna, Xavi no ha variat de plans i ha donat entrada a Dembélé, Pedri i Lewandowski per que descansés Gavi i retirant uns espessos Memphis i Ferran.

Lewandowski marca però el futbol queda en un segon pla

I, a aquestes alçades, no descobrirem que Robert Lewandowski és sinònim de gol. I ha trigat només vuit minuts en demostrar-ho. El polonès ha iniciat ell mateix una jugada per banda dreta que ha anat seguint des de la distància, com aquell qui sap que li acabarà caient als seus peus. I després d'un rebot entre De Jong i Ledesma, efectivament, Lewandowski s'ha llançat a terra amb tot per enviar-la al fons de la xarxa i sumar el seu sisè gol en lliga, que el situa com a màxim golejador en solitari.

Ledesma desfibrilador Cadiz Barça / Foto: EFE
Ledesma ha fet arribar el desfribil·lador a la graderia / Foto: EFE

Amb el partit sentenciat, la intensitat ha baixat en picat. Quan semblava que el partit acabaria sense massa més a destacar, a tothom se li ha congelat la sang. El joc s'ha aturat per una greu urgència caríaca a la graderia. Els serveis mèdics de tots dos equips i les emergències han acudit el més ràpid possible a la zona, i el mateix Ledesma ha hagut de fer arribar el desfibril·lador perquè intentessin reanimar la persona afectada.

Angoixa absoluta al Nuevo Mirandilla

Els minuts passaven i les mostres d'angoixa de tots els presents eren constants, amb jugadors com el blaugrana Araujo o el cadista Mbaye resant per intentar aferrarse a les esperances que tot acabés en un grandíssim ensurt. Després de gairebé una hora, i amb els jugadors als vestidors, com tots, esperant bones notícies.

Camilla Cádiz Barça Nuevo Mirandilla / Foto: EFE
Els vertiables protagonistes del partit / Foto: EFE

Finalment, han pogut evacuar amb pols l'aficionat i la seva filla, que també estava molt afectada, i com marca el protocol, s'han jugat els vuit minuts més afegit que quedaven en el moment d'aturar-se tot. Podien ser uns minuts del tot instranscendents, i ho han estat per al signe del partit, però encara ha donat temps per a que Robert Lewandowski canviés el seu uniforme de golejador pel d'assistent i li regalés el 0-3 a Ansu Fati.

I encara hi ha hagut temps per un gol més. Ousmane Dembélé, ja al temps afegit, s'ha inventat una jugada tot sol, i vorejant la frontal de l'àrea, ha etzibat una fuetada que, amb la col·laboració de Ledesma ha acabat significant el 0-4 definitiu per tancar un partit que ha servit per recordar les veritables prioritats, les persones.