Un dels grans èxits del 2019, que va anar acompanyat d'un ressò mediàtic important, va ser la nova Copa Davis. La renovada competició de tennis per països, a càrrec del futbolista del Barça Gerard Piqué i la seva empresa Kosmos, va generar l'esperat efecte a un torneig caducat i que ja no atreia els grans noms del tennis mundial. Aquest any, però, està en dubte per la crisi del coronavirus.

Un nou format d'èxit

El nou format, d'una setmana, ha regenerat un torneig que els grans noms intentaven evitar al final d'una temporada massa carregada de partits. I en la passada edició tennistes de gran nivell com Rafa Nadal (aleshores número 1 mundial), Novak Djokovic, Andy Murray o Nick Kyrgios van aparèixer com a grans reclams.

La jugada li va sortir perfecta a Piqué i a tota l'organització, estrenant-se amb seu a la Caja Mágica de Madrid i amb victòria final per a Espanya després de set anys sense aixecar el trofeu. Debut impecable i expectatives complertes amb escreix.

Copa Davis campio Espanya final EFE

EFE

Pessimisme de Piqué

Ara, però, tot és més complicat. L'aparició del coronavirus i l'ajornament dels grans tornejos a final d'any, inclosos tres Grand Slam, condensen molt el calendari. Tot i que el passat mes de març des de l'organització van confirmar a ElNacional.cat que no es plantejaven la suspensió del torneig, ja que una setmana de Copa Davis al mes de novembre sembla possible d'encaixar, el fet de disputar-se molts altres tornejos també ajornats en aquelles dates, ara s'ha posat sobre la taula una opció ben real de cancel·lar l'edició del 2020.

El mateix Piqué ha assegurat en les últimes hores que "hi ha molta incertesa" sobre el futur de la competició. "Intentem estar al corrent del que diu el Consejo Superior de Deportes sobre si podrem celebrar la competició i ho veig una mica pessimista perquè una Copa Davis sense gent a les grades és difícil". Ni Piqué ni ningú contempla una Davis a Madrid, amb Espanya defensant el títol, i sense públic a les grades. Precisament, gran part de l'èxit va ser pels espectadors que van seguir en directe el torneig i els 745.000 que de mitjana van seguir-lo a la televisió.

Gerard Piqué Copa Davis presentació tennis   EFE

EFE

Prescindir d'un torneig amb un impacte aproximat de 50 milions d'euros no és poca cosa per a Espanya, i més en moments de crisi com l'actual. Tot i veure que és complicat celebrar l'actual edició, se segueix confiant i es lluitarà fins al final. El seu lema ho deixa clar: New era, same soul.

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.