Barcelona posava punt final a un esdeveniment revolucionari per a la ciutat i el país. Els Jocs Olímpics van situar Barcelona a l'epicentre del món i la cerimònia de clausura va confirmar la transformació d'una ciutat que va aprofitar la cita olímpica per fer tres salts cap endavant. 

L'Estadi Olímpic Lluís Companys, ple a vessar, amb més de 65.000 persones, va ser el testimoni de l'adéu als únics Jocs que s'han celebrat a Espanya fins al moment. 22 medalles va sumar la delegació espanyola (13 d'or, 7 de plata i 3 de bronze), mentre que l'Equip Unificat va ser el triomfador, per davant dels Estats Units i la Xina

La cerimònia de clausura es remunta a la nit del 9 d'agost de 1992. Un cop van entrar a l'estadi olímpic els Reis d'Espanya, van sonar Els Segadors, per després donar pas a l'himne espanyol. A partir d'aquí va ser el torn de diferents espectacles a càrrec del grup còmic 'Tricicle', que va fer una paròdia d'una marató.

Després d'una sèrie d'actuacions de ballarins al centre de l'estadi, van arribar els discursos de cloenda. El primer en dirigir-se a l'estadi va ser Pasqual Maragall, alcalde de Barcelona i alhora president del COOB (Comitè Olímpic Organitzador de Barcelona), i després, Juan Antonio Samaranch, president del COI (Comitè Olímpic Internacional). 

La cerimònia de clausura també va escenificar el relleu a la següent ciutat encarregada d'organitzar els Jocs. Va aixecar-se la bandera dels Estats Units i va començar el compte enrere pels JJOO d'Atlanta 1996. 

Tampoc van voler perdre's la festa Josep Carreras i Sarah Brightman, cantants d''Amics per sempre'. Aquesta cançó ja va ser protagonista durant la cerimònia d'inauguració, i quina millor forma de tancar els Jocs que tornant a reviure un dels temes que han quedat associats 'per sempre' a la cita de Barcelona

Un dels altres al·licients d'aquella nit va ser veure com la flama olímpica s'anava apagant. El violoncel·lista Lluís Claret i la soprano Victòria de los Ángeles van fer sonar 'El cant dels ocells' mentre la flama del peveter, que Antonio Rebollo havia encès 15 dies abans, desapareixia lentament.

Però l'últim gran acte va venir de la mà de Los Amaya, Peret i Los Manolos, que van interpretar la rumba catalana 'Gitana Hechicera", cantada, a més, per tot el públic de l'Estadi Olímpic de Montjuïc. Amb festa i alegria s'acomiadava una de les edicions més recordades dels Jocs. Tot va sortir rodat a Barcelona i la ciutat va aprovar amb nota l'examen.