El Barça es va proclamar campió de la Lliga Iberdrola el passat dissabte, a falta de 8 jornades. A més, les de Lluís Cortés també es van classificar en les últimes setmanes per disputar la final de la Women's Champions League contra el Chelsea. Les dues fites aconseguides per les culers van tenir molt ressò a les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació, però aquesta no acostuma a ser la realitat.

Les blaugrana estan fent una temporada increïble, el Barça ha disputat 26 partits de Lliga i ha aconseguit 26 victòries, uns números que parlen per si sols. A més les de Lluís Cortés tenen l'oportunitat de fer doblet aquesta setmana aixecant el títol europeu, i triplet si aconsegueixen emportar-se la Copa de la Reina, on ja són a semifinals. 

Lliga professional en la temporada 2021/2022

És ben cert això que diuen que, mai és tard si la dita és bona, però que l'any 2021 les lligues superiors de futbol masculí, estiguin professionalitzades i les del futbol femení no, pot ser sí que és anar una mica tard. El cas és que el Consell Superior d'Esports va anunciar que la Primera Divisió femenina de futbol, es convertirà en Lliga professional per a la temporada que ve. El que implica canvis en les condicions laborals i en els drets televisius.

Barça femenino celebración liga / FCB

Les futbolistes celebrant el títol de Lliga a la piscina / FCB

La lluita per arribar fins aquí no ha sigut pas fàcil. Després d'una vaga i una negociació de més d'un any i mig, el 19 de febrer va ser un dia històric per al món del futbol femení. Les jugadores van aconseguir acordar uns salaris mínims i unes condicions laborables reconegudes, on s'impliquen aspectes com: regular les jornades laborals, un salari mínim de 16.000 euros anuals, condicions en cas d'embaràs, etc. És a dir, unes condicions mínimes i normals, que hauria de fer temps que haurien d'estar establertes.

Gestió desigual de la Covid-19

Un altre fet que va deixar al descobert les desigualtats que existeixen entre homes i dones al món del futbol va ser com les diferents competicions esportives van gestionar la situació provocada per la pandèmia. Mentre que el govern va autoritzar reprendre la Primera Divisió masculina de futbol després de l’aturada total per la Covid-19, no ho va fer de la competició femenina. El motiu va ser que la Lliga Iberdrola no es considera una Lliga professional, és per això la gran importància de la professionalització aprovada per a la propera temporada. 

PSG Barça Femení Jenni Hermoso / FCB

Hermoso celebra un gol al camp del PSG / FCB

Per altra banda, en l’actual temporada, les futbolistes de la Primera Divisió Femenina van emetre un comunicat a les seves xarxes socials on expressaven la falta d’un protocol seriós a la competició. Reclamaven unes mesures més concretes, amb tests més controlats i una normativa que es compleixi per poder desenvolupar la seva feina.

Absència als mitjans de comunicació

Fa temps que es lluita per la visibilització del futbol femení als mitjans de comunicació. És cert que sembla que les coses estan avançant, però l'aparició del futbol femení als mitjans encara no és alguna cosa usual. El dia que el Barça va aconseguir passar a la final de la Champions només un mitjà va considerar la fita tan important com per ocupar tota la portada del seu diari. Els altres es conformaven a fer-li a les culers un petit lloc en la seva primera plana.

sport.750

el9.750

El passat cap de setmana quan el Barça va guanyar la Lliga, la situació va ser diferent. Mundo Deportivo, Sport, i L'Esportiu van lluir la fita de les de Lluís Cortés en la portada que obria el seu diari l'endemà. El fet demostra que estem avançant, però que sigui alguna cosa a destacar ens recorda que encara ens queda molt per lluitar. Normalitzem-ho i donem visibilitat des dels mitjans de comunicació. Allò que no es veu, és invisible.

 

Imatge principal: Celebració de les jugadores del Barça / FC Barcelona