Barça i Espanyol s'han repartit els punts del derbi barceloní en un partit boig (1-1) i amb un protagonisme excessiu de Mateu Lahoz, amb un reguitzell de targetes i dues expulsions incloses que han dinamitat el duel. El Barça ha colpejat primer amb el gol de Marcos Alonso i després de perdonar molt, un penal del mateix Alonso l'ha convertit Joselu en l'empat definitiu que deixa el Barça colíder, empatat amb el Reial Madrid, i l'Espanyol un punt per sobre del descens.

Marcos Alonso obre la llauna però el Barça perdona abans del descans

Després que les hores prèvies s'hagin vist marcades per la polèmica cautelar que ha permés Robert Lewandowski jugar com a titular i la no representació espanyolista a la llotja del Camp Nou com a protesta per la prohibició de lluir equipació perica a l'estadi culer, un cop ha rodat la pilota, totes les mirades s'han centrat a la gespa. I, allà, el Barça ha sortit decidit a inaugurar el marcador ben aviat. Després d'un ensurt inicial de Christensen, els blaugrana s'han refet a base d'atacar constantment la porteria d'un Álvaro Fernández, titular avui en el lloc de Lecomte al marc blanc-i-blau.

Jugadores Barça celebran gol Marcos Alonso Espanyol Camp Nou / Foto: Europa Press
El Camp Nou ha celebrat així l'1-0 de Marcos Alonso / Foto: Europa Press

El primer avís l'ha protagonitzat Gavi, que ha obligat a una gran reacció del porter de La Rioja, que ha pogut desviar-la a córner. Un servei de cantonada que ha estat en el qual ha arribat el primer i únic gol barcelonista, obra de Marcos Alonso. El central ha aprofitat un cop de cap de Christensen i s'ha anticipat al seu marcador per fer pujar l'1-0 al marcador del Camp Nou al minut 7. L'Espanyol ha acusat el cop i el Barça ha buscat el segon amb ocasions d'Ansu Fati, Raphinha o Lewandowski, el trident que ha disposat Xavi Hernández en atac.

Resistència perica

L'Espanyol resistia com podia, i després de treure aigua del vaixell, ho han intentat amb un xut llunyà de Nico Melamed que Seri Roberto ha desviat a córner, en l'única arribada perica amb certa sensació de perill, amb resposta immediata d'un parell de xuts de Raphinha que han acabat interceptats per Álvaro per mantenir una diferència mínima al descans tot i el domini plausible del Barça. A la represa, tres quarts del mateix.

Martin Braithwaite Ansu Fati Barça Espanyol / Foto: EFE
Martin Braithwaite, rebut pel Camp Nou amb xiulets, marxa d'Ansu Fati / Foto: EFE

El Barça amenaçava ben aviat, amb una assistència de Sergi Roberto que no trobava Ansu, preparat per marcar a l'àrea petita, pocs minuts abans que Lewandowski perdonés en una de les seves moltes especialitats, la rematada de cap, tot justa abans que Xavi Hernández canviés els dos extrems i agités el partit amb l'entrada de Dembélé i Ferran Torres. Acabats d'entrar, el francès ha provocat un córner que el valencià ha rematat fora, però havien sortit endollats.

Joselu empata de penal i Mateu Lahoz embogeix

La falta de definició blaugrana deixava amb vida un Espanyol que esperava poc menys que un miracle per empatar el partit. Semblava impossible, però en una aventura individual de Joselu, el davanter ha tret petroli i un penal després d'una trepitjada de Marcos Alonso i, des dels 11 metres, ha marcat l'1-1 en el primer xut entre els tres pals de la porteria de Ter Stegen al minut 73. I, enlloc d'embogir el partit, qui ho ha fet és Mateu Lahoz.

Pedri Mateu Lahoz Barça / Foto: EFE
Pedri i Mateu Lahoz, un dels grans protagonistes / Foto: EFE

L'àrbitre valencià ha tornat a demostrar que, massa vegades, vol ser més protagonista que els propis jugadors. Entre el minut 74 i el 81 ha tret vuit targetes grogues, i les tres últimes han significat les expulsions de Jordi Alba primer, i de Cabrera i Vini Souza després, el que deixava el partit amb 10 jugadors blaugrana contra 9 pericos, però l'àrbitre ha revisat la vermella de Cabrera i l'ha acabat anul·lant, aixi que es quedava tot amb igualtat numèrica i, més de cinc minuts després, s'ha tornat a jugar.

I ho ha fet amb un Barça persistent en busca de la victòria i un Álvaro Fernández decidit a impedir-la. Primer, salvant un gran cop de cap d'Andreas Christensen i, a la següent jugada, tapant un mà a mà de Lewandowski, que desesperava el Camp Nou. Els blaugrana ho han intentat fins al xiulet final d'un Mateu Lahoz que ha tancat una nova demostració de pedanteria contra dos equips que volien jugar a futbol i lliurar una guerra dura però neta per a tothom.