El Barça estrena el 2018 al Camp Nou amb una victòria treballada contra el Llevant gràcies als gols de Leo MessiLuis Suárez i Paulinho (3-0). Amb Philippe Coutinho esperant per vestir-se de blaugrana, l’equip ha sumat tres punts més en la seva cursa cap al títol de Lliga.

Titular Dembélé

El Barça havia repetit en nombroses ocasions que no correria cap risc amb Ousmane Dembélé. Tot feia indicar que el mes de febrer havia de ser el del seu retorn, però Ernesto Valverde ha accelerat el procés després d’obrir-li la porta a Vigo. Dembélé ha estat la gran novetat d’un onze inicial on Ivan Rakitic feia de Sergio Busquets, sancionat. A més, Gerard Piqué descansava amb la vista clavada en un gener carregat de partits.

El rival del Barça era el propi Barça. En una dia gris i plujós a Barcelona, el Llevant, amb baixes sensibles, arribava al Camp Nou amb el cap a la Copa. L’horari, molt poc habitual, la baixa entrada i el cartell del partit han col·laborat per veure un Barça descol·locat en els primers minuts. Però l’equip de Valverde ha tornat a fer un exercici de professionalitat.

El Llevant ha entregat la pilota, centrant-se en explotar el contracop i sense exposar-se en defensa. Els valencians han rondat l’àrea de Ter Stegen, però han pagat molt car la falta de talent. Un talent que sí té Leo Messi, que avui celebrava 400 partits a la Lliga vestint de blaugrana.

Sense extrems

Messi mai té un mal dia. Les ordres del Llevant eren clares i Juan Ramón López Muñiz, el seu entrenador, estava capficat en aturar-lo per terra, mar i aire. El ‘10’ era la diana de la majoria de faltes i ha aconseguit rebel·lar-se amb un truc marca de la casa. La seva associació amb Jordi Alba ha tornat a fabricar una jugada de videojoc per trencar el 0-0. La reacció de Messi, després de fer el primer gol, és una petita conquesta. Amb ràbia i un somriure a la cara.

El Barça de Valverde, amb el seu nou trident, regala les bandes als laterals i el físic d’Alba i Sergi Roberto desnivella la balança. L’equip no ha aprofitat la inèrcia de l’1-0. Dembélé s’ha topat amb Oier i Luis Suárez ha vist la porteria petita. El Llevant resistia, però el Barça, en la línia dels últims partits, transmetia una sensació de seguretat forjada a base de sortejar la derrota.

El segon gol es mastegava en cada atac i ha arribat després d’una falta de Messi que ha marxat llepant l’escaire. Mascherano ha enviat una pilota llarguíssima buscant la cursa de Sergi Roberto. Des de la línia de fons, el lateral del Barça ha centrat al primer toc al cor de l’àrea, l’hàbitat de Suárez. El ‘9’ ha controlat amb la cama esquerra per fer el 2-0 amb la cama dreta. Premi a la persistència d’un davanter de més intangibles que estadístiques.

Recuperar sensacions

Amb els tres punts al sarró, el Barça i Valverde han dedicat la segona part a dosificar esforços i rodar Dembélé. El francès ha seguit al camp per acumular minuts i Ter Stegen ha tingut la seva quota de protagonisme. El porter alemany, en un estat pletòric permanent, ha salvat el gol del Llevant després d’aturar els xuts d’Ivi i Shaq.

Al minut 65, entre aplaudiments, Dembélé ha deixat el camp capcot, conscient que el seu estat físic condiciona el seu rendiment, encara lluny de brillar com ho va fer a Dortmund, tot i la insistència de Messi. Nélseon Semedo movia Sergi Roberto del lateral al mig del camp. El Llevant, però, no canviava el guió i seguia més centrat en mantenir l’ordre en defensa que en posar el Barça, relaxat, contra les cordes.

Les pulsacions del partit baixaven i les ocasions ho notaven. La pilota ja no corria i el Barça, tot i no patir per conservar l’avantatge, tenia moltes dificultats per generar ocasions clares de gol. Els últims minuts han servit per veure detalls tècnics amagats d’André Gomes, per confirmar que Thomas Vermaelen ha deixat enrere l’etiqueta de fràgil, en un partit de contacte on no ha comès ni una errada, per veure el debut a la Lliga de Jose Arnaiz i perquè Paulinho faci, en el temps de descompte, el seu setè gol de la temporada.