El Barça aconsegueix la victòria, més patida de l'esperat, contra el Xakhtar Donetsk (2-1). Els gols de Ferran Torres i Fermín López a l'Estadi Olímpic Lluís Companys han donat un avantatge vital a un inestable conjunt blaugrana, que ja encarrila la fase de grups de la Champions League i la seva futurible presència als vuitens de final.

El Barça de Fermín López

El Barça necessitava els 3 punts per sumar el 9 de 9 i tornar a somiar amb uns vuitens de final. Però tot i un inici juganer i il·lusionant del novament titular Lamine Yamal, el Xakhtar Donetsk ha agafat la possessió de la pilota i ha estat qui ha posat el ritme del partit. Els blaugrana, deixant jugar, han estat conservadors i sense la pressió habitual, ja que Pablo Gavi no hi era per sanció. Sense sorpreses en l'onze de Xavi Hernández perquè s'ha limitat a posar els pocs jugadors del primer equip que tenia disponibles per culpa de les baixes.

Lamine Yamal Barça Shakhtar Donetsk / Foto: Europa Press
Lamine Yamal jugant contra el Xakhtar Donetsk / Foto: Europa Press

I després d'uns primers minuts de poca velocitat en el joc, mica en mica el Barça ha anat guanyant terreny. El Xakhtar volia passar i passar la pilota, però en certs moments ha pres massa riscos. I després d'un primer xut perillós d'Oleksandr Zubkov, que Ter Stegen no ha tingut problemes per aturar, el Barça s'ha imposat sobre la gespa. Cancelo, Araujo, Iñigo Martínez i Marcos Alonso, molt sòlids en defensa. Oriol Romeu, fent un gran inici de partit i utilitzant el seu físic per imposar. Joao Félix, molt intel·ligent cada vegada que havia d'intervenir. I tot i que Gündogan no era l'alegria a Montjuïc, Fermín López sí que s'ha lluït. Igual que Ferran Torres.

I després d'una ocasió claríssima de Cancelo al minut 25, per fi ha arribat el primer gol culer. Bàrbara passada de Gündogan a l'espai, control meravellós de Fermín, xut a la creueta i gol posterior de volea de Ferran Torres. I tot i que l'àrbitre l'ha anul·lat en primera instància, finalment ha estat validat pel VAR (1-0). I pocs minuts després, ja passada la mitja hora de joc, golàs de Fermín amb un xutàs que ha entrat al fons de la xarxa després de tocar el pal (2-0). I és que el jove Fermín López, que s'ha estrenat a nivell golejador a la Champions, ha estat el far d'aquest Barça.

Ferran Torres dedicatoria gol Barça / Foto: Europa Press
Ferran Torres celebrant el seu gol contra el Xakhtar Donetsk / Foto: Europa Press

El patiment del Barça

I al segon temps ha seguit el perill culer. El primer en provar-ho ha estat Joao Félix, que buscava el seu premi. També l'ha tingut molt a prop Marcos Alonso després de picar una falta lateral, i Ferran Torres després d'una greu errada del porter ucraïnès. Però com que el partit semblava encarrilat — igual que la fase de grupos de la Champions—, s'ha desanimat, ha baixat la tensió i la idea ja era pensar en el Clàssic.

I com que això és la Champions, el Xakhtar no s'ha donat per vençut. Ferran Torres ha fet gol en fora de joc, anul·lat per l'àrbitre. Però qui sí ha fet un gol vàlid ha estat Georgiy Sudakov al minut 62 (2-1) després d'una defensa molt lenta d'Oriol Romeu. I tot i la tímida reacció del Barça, amb un nou gol anul·lat de l'omnipresent Fermín, el Barça ha seguit patint. Per això ha hagut d'entrar Alejandro Balde, l'últim heroi de la Masia, Marc Guiu, Marc Casadó i Andreas Christensen.

El Shaktar Donetsk, celebrando su gol ante el Barça / Foto: EFE
Els jugadors del Shaktar Donetsk celebrant el seu gol contra el Barça / Foto: EFE

El Barça més inestable ha seguit patint, però el Xakhtar no ha pogut fer l'empat. Els joves culers han buscat el gol amb insistència, però ni Marc Guiu ni Lamine Yamal han estat encertats de cara a porteria. I qui no ha jugat el partit ha estat Dmytro Chygrynskiy, un vell conegut blaugrana. El Barça suma una nova victòria a la Champions i ja veu molt a prop els vuitens de final després de dos anys de penes europees.