El Futbol Club Barcelona ha demanat a la magistrada del cas Negreira que li permeti personar-se a la causa com a acusació particular, a més d’investigat. En aquest procediment penal, s'intenta escatir si l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira va cometre algun delicte, després de transcendir que va cobrar uns 7,5 milions d’euros del Barça entre el 2011 al 2018 per realitzar uns suposats informes perquè el club blaugrana “no fos perjudicat” pels àrbitres. La magistrada Sílvia López Megia, de reforç en el jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, va acceptar el març passat la denúncia de la Fiscalia contra Enríquez Negreira, i contra els expresidents del Barça Sandro Rosell i Bartomeu Muñoz, els exdirectius del club Òscar Grau i Albert Soler i al mateix FC Barcelona, com a persona jurídica.

Ara, en un escrit enviat al jutjat i al qual ha tingut accés ElNacional.cat, l’advocat Marc Molins, demana aquesta doble condició en considerar que el Barça podria haver estat afectat del delicte d’administració deslleial.  Hi exposa que, si se segueix la tesi de la Fiscalia, de forma indiciària, s'afirma que amb independència de l'existència d'una prestació real i efectiva d'un servei d'assessorament tècnic arbitral, "aquest servei s'hauria facturat doblement; formalitzant-se, a més, un d'aquests canals de facturació a través de mercantils interposades que rebien una comissió per a això".  "El club és el primer interessat a aclarir si aquells fets haurien perjudicat el patrimoni de l'entitat", afirma Molins, per reclamar la doble condició.   

Per ara, aquesta petició excepcional de doble condició jurídica (acusat i víctima alhora) no ha tingut resposta de la jutgessa. Inicialment, en el cas Negreira se’ls investiga per tres delictes: un delicte continuat de corrupció en els negocis, en la seva modalitat de frau esportiu, administració deslleial falsedat en document mercantil

Fiscalia contra el Consejo del Deporte

A banda de la petició del Barça, els fiscals anticorrupció Luís García Canton i Ricardo Sanz-Gadea han demanat a la magistrada que rebutgi la personació com a acusació del Consejo Superior del Deporte (CSD), a través de l’Advocacia de l’Estat, en assegurar que no compleix les condicions de perjudicat o ofès en el cas Negreira. “La tutela genèrica de l’esport reconeguda al CSD, inclús la que des d’un punt de vista estrictament organitzatiu se li atribueix sobre el sistema arbitral, considerem que no el pot elevar a la categoria de perjudicat o ofès en el delicte que protegeix la lliure i justa competència (la que afectat als participants en la competició), tenint en compte que la llei no preveu com una de les atribucions del CSD la custòdia del citat bé jurídic”, afirmen els fiscals, en l’escrit enviat al jutjat. Les defenses del Barça i la resta d’investigats també han afirmat que el Consejo no pot tenir la qualitat d’afectat, i per tant no pot ser ni acusació particular ni popular.

Fiança de 500.000 euros al Real Madrid

La defensa del Barça, exercida pels advocats Marc Molins i Cristóbal Martell, han demanat a la magistrada que no accepti la personació del Real Madrid com a acusació particular, en assegurar que té "motius espuris" i que, com a la resta d'equips de futbol, ja el representa La Liga Nacional del Deporte Profesional, que sí que ha estat admesa com a acusació particular. La Fiscalia aprova que s'accepti el Madrid, i els lletrats del Barça han demanat a la jutgessa que si al final aprova la personació del Madrid li imposi una fiança de 500.000 euros.