El silenci institucional del Barça s'ha acabat. Després que el president Joan Laporta assegurés que és "absolutament necessària" la Superlliga, l'entitat catalana ha publicat un comunicat aquest dijous a la tarda per explicar extensament la seva posició.

"Entenem que és una necessitat, i d'altra banda l'última paraula la tindran els nostres socis", ha comentat Laporta a TV3. I ha afegit: "És absolutament necessari que els clubs grans, ja que contribuïm principalment en l'aportació de recursos, en el repartiment (econòmic), tinguem la capacitat de dir la nostra. Ha d'anar acompanyat d'una competició atractiva, basada en els mèrits esportius. Som defensors del manteniment de les lligues estatals i estem oberts a un diàleg amb la UEFA, sempre. Volem millor el futbol".

TUIT Barca Superlliga CAT

En el comunicat, el Barça ha explicat la necessitat de la creació d'una nova competició que "garanteixi la sostenibilitat financera i la viabilitat del món del futbol" i també ha argumentat que augmentaria l'espectacle que s'ofereix.

La idea principal de la Superlliga va ser en gran part de Josep Maria Bartomeu. El dia de la seva dimissió va ser el primer a pronunciar-se públicament sobre aquest nou torneig i la junta directiva de Laporta va "acceptar" formar-ne part. 

Barça Copa Rei Museu FC Barcelona

Roberto, Busquets, Messi, Piqué, Laporta, Koeman i Yuste amb la Copa / FCB

"La decisió es va prendre amb el convenciment que una suposada renúncia a formar part d'aquesta iniciativa en qualitat de club fundador hauria estat un error històric", ha defensat el club culer.

A més, el Barça ha especificat que la decisió final de participar en la Superlliga serà dels socis i sòcies. També s'ha detallat que, davant l'embolic dels últims dies, es vol ser "prudent" i es vol analitzar la situació.

Comunicat del Barça

"1.- El FC Barcelona comparteix l'anàlisi efectuada per la majoria dels grans clubs del futbol europeu en el sentit que, i encara més en l'actual conjuntura socioeconòmica, és necessari emprendre reformes estructurals destinades a garantir la sostenibilitat financera i la viabilitat del món del futbol tot millorant l'espectacle que s’ofereix als aficionats d’arreu del món i consolidant i fins i tot incrementant la base social sobre la qual se sosté aquest esport, que és el seu principal baluard i la seva principal fortalesa.

En aquest context, la Junta Directiva del FC Barcelona va acceptar, amb caràcter de màxima urgència, formar part, en qualitat de club fundador, de la Superlliga, una competició que té com a premissa millorar la qualitat i l'atractiu de l'espectacle que s’ofereix als aficionats al futbol i, a la vegada, i com a principi irrenunciable per al FC Barcelona, de buscar noves fórmules de solidaritat amb tota la família del món del futbol.

La decisió es va prendre amb el convenciment que una suposada renúncia a formar part d'aquesta iniciativa en qualitat de club fundador hauria estat un error històric. Com a club esportiu de referència mundial defensem la vocació de lideratge del Club, que forma part irrenunciable de la identitat i de l'esperit esportiu, social i institucional de l’Entitat.

En tot cas, el FC Barcelona, entitat que sempre ha estat i serà propietat de tots i cadascun dels seus socis i sòcies, es va reservar expressament el dret a sotmetre tan transcendent decisió a l'aprovació definitiva dels seus òrgans socials competents després d’un necessari i profund estudi.

2.- Constatada la reacció social que en molts i diversos àmbits ha produït la referida iniciativa, és innegable que el FC Barcelona entén que cal obrir una anàlisi molt més profunda sobre les raons que han generat aquesta reacció a fi de reconsiderar, si s’escau, i en el que resulti necessari, el plantejament i la fórmula proposada inicialment per abordar i solucionar totes aquelles qüestions sempre en benefici de l’interès general del món del futbol. Aquest exercici d’anàlisi en profunditat requereix el temps i la necessària serenitat per no incórrer en cap acció precipitada.

Considerem igualment important remarcar el fet objectiu que un Tribunal de Justícia ja ha atorgat l'empara jurídica urgent sol·licitada, i això confirma l’aparença de bon dret de la iniciativa per part dels clubs fundadors del projecte de la Superlliga. En aquest sentit el Club considera que estaria fora de lloc que el necessari procés de reflexió i debat s'establís sota criteris de pressió i intimidació injustificats.

Tot i ser perfectament conscients de la transcendència i l’interès informatiu que suscita aquest assumpte així com la necessitat d'actuar sempre amb la màxima transparència, el FC Barcelona actuarà en tot moment amb criteris de prudència i demana la màxima comprensió, respecte i fins i tot paciència a la massa social del FC Barcelona i a tota l’opinió pública".

 

Imatge principal: L'escut del Barça / Maria Contreras Coll