El futbolista xilè Alexis Sánchez ha arribat a un acord amb la Fiscalia pel qual accepta 16 mesos de presó, tot i que no ingressarà a la presó, per haver defraudat un milió d'euros a Hisenda entre 2012 i 2013, en ocultar els ingressos dels seus drets de imatge quan jugava al Barça.

El futbolista, actualment enrolat al Manchester United, ha arribat a aquest acord amb la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat després de tornar a Hisenda els diners defraudats més els interessos i reconèixer que va simular la cessió dels seus drets d'imatge a dues companyies estrangeres de la seva titularitat per ocultar al fisc els seus ingressos per drets d'imatge.

Sánchez, que va declarar com investigat davant del jutge el 16 de gener de 2017 per videoconferència des de Londres, ciutat en la qual residia després de la seva traspàs del Barça a l'Arsenal, accepta ara sengles condemnes de vuit mesos de presó per dos delictes contra la Hisenda Pública, si bé la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat sol·liciten que la sentència rebutgi el seu ingrés a la presó si no torna a delinquir en els propers dos anys.

L'acord, pel qual el futbolista també accepta una multa de 590.065 euros i no rebre a Espanya ajuts públics ni incentius fiscals en dos anys, ha estat notificat al titular del jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona, ​​amb la intenció que el tribunal dicti ara una sentència de conformitat en què se suspengui l'execució de la pena de 16 mesos de presó.

En l'escrit de conformitat, Alexis, que va fitxar pel Barça al juliol de 2011, reconeix que durant els exercicis de 2012 i 2013 no va declarar cap ingrés derivat de l'explotació dels seus drets d'imatge, malgrat que tenia la condició de resident a Espanya i, com a tal, va presentar la declaració per l'IRPF, de manera que va defraudar en total 983.443 euros.

En concret, l'internacional xilè hauria d'haver declarat el 2012 uns ingressos derivats de l'explotació dels seus drets d'imatge per valor de 1.049.424 euros -pel que va defraudar 587.677 euros en aquest exercici-, mentre que el 2013 els seus ingressos per imatge es van situar en 706.725 euros -per la qual cosa la quota defraudada va arribar als 395.766 euros-.

Sánchez, representat per l'advocat David Aineto, que també va defensar a Javier Mascherano -un altre exfutbolista del Barça que va pactar un any de presó per defraudar 1,5 milions d'euros-, va retornar al desembre de 2016 a Hisenda els diners defraudats més els interessos , en una suma que va ascendir a 1.487.511 euros.

Com ja va fer en la seva declaració davant del jutge, el futbolista reconeix en l'acord de conformitat que va defraudar a Hisenda a través de les societats instrumentals Inversions Alsan i Numidia Trading Límits, a les que va simular la cessió dels seus drets d'imatge.

No obstant això, en les seves declaracions d'IRPF no va fer constar cap dret derivat de l'explotació dels seus drets i en la de patrimoni no va detallar la seva participació en les dues societats.

Segons l'escrit de conformitat, la cessió dels drets d'imatge del jugador a Invesiones Alsan i Numidia Trading -radicada a Malta- és "purament simulada", de manera que els rendiments satisfets pel Barça com a conseqüència de l'explotació de la seva imatge s'haurien d'haver inclòs en la seva declaració de renda.

Alexis Sánchez va fitxar pel Barça el juliol de 2011 i va romandre al club blaugrana fins que en la temporada 2014-2015 va ser traspassat a l'Arsenal londinenc, club que ha abandonat en aquest mercat d'hivern amb destinació al Manchester United.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat