Forces militars dels EUA han llançat avui prop de seixanta míssils creuer contra un aeròdrom a Síria, la qual cosa suposa el primer atac directe nord-americà contra el govern del president Bashar Al-Assad des que va començar la guerra civil en aquest país, van informar diversos mitjans nord-americans.

Sis militars sirians, entre ells un comandant de la Força Aèria, han mort pel bombardeig, segons ha informat Al Jazeera. Per la seva part, l'Observatori Sirià de Drets Humans parla d'almenys quatre morts. 

A més de les víctimes mortals confirmades, l'atac ha produït desenes de ferits i ha destruït "gairebé completament" la base aèria, que és la segona més important de les forces governamentals sirianes. El mateix exèrcit sirià destaca que l'atac representa una violació del dret internacional. 

L'atac per part dels EUA es produeix després que aquest dimarts tingués lloc un bombardeig amb armes químiques en una localitat al nord de Síria, en el qual van morir més de 80 civils.

Desenes de míssils Tomahawk van ser disparats contra la base aèria de Shayrat, a la ciutat siriana d'Homs, des de la qual el Govern nord-americà creu que van partir les aeronaus que van executar els atacs aeris d'ahir, segons van apuntar fonts castrenses.

Mesures unilaterals

El Govern de Donald Trump ha pres mesures de forma unilateral contra el govern sirià, a qui acusa de l'ús d'armes químiques, malgrat les converses que s'estan duent a terme en el Consell de Seguretat de Nacions Unides. Minuts abans de l'ofensiva nord-americana, Rússia havia advertit els Estats Units de les "conseqüències negatives" que tindria una acció militar a Síria en resposta a l'atac químic.

"Cal pensar en les conseqüències negatives. Tota la responsabilitat, si hi ha una acció militar, serà sobre les espatlles d'aquells que la iniciïn", va dir als periodistes l'ambaixador rus davant de l'ONU, Vladímir Safronkov. A les Nacions Unides, els membres del Consell de Seguretat de l'ONU continuen negociant una resolució en resposta a l'atac químic, però fins ara s'han mostrat molt dividits.

La representant nord-americana, Nikki Haley, ja havia advertit durant la jornada anterior que el seu país podria prendre algun tipus de mesura unilateral si en l'ONU es mantenia el bloqueig.

Aquesta ha estat la primera ordre militar de Trump per fer ús de la força des que va arribar a la Casa Blanca, ja que altres operacions a Síria, el Iemen i l'Iraq es van dur a terme sota autorització delegada als seus comandants.