El Partit Popular ha aconseguit l'objectiu al Senat i ha sumat els representants necessaris per apoderar-se de la majoria absoluta a la Cambra Alta. Amb el 99% escrutat, els populars han millorat els resultats dels anteriors comicis i han sumat un total de 120 senadors que, juntament amb els 23 parlamentaris que ostenten per designació autonòmica, els permeten imposar-se al Senat amb comoditat. En canvi, el PSOE ha retrocedit i només ha mantingut 72 representants a la Cambra Alta en aquestes eleccions generals, perdent-ne 19 respecte al 2019.

🔴 Resultats Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Possibles pactes: qui podrà governar?
 

Pel que fa a la resta de partits, Esquerra per la Independència, la coalició d'ERC i Bildu, ha quedat com a tercera força al Senat amb set representants. Per la seva part, el PNV ha caigut en picat i només ha retingut quatre senadors, perdent-ne cinc respecte al 2019. Junts només s'ha fet amb un representant, igual que l'Agrupación Herreña Independiente (A.H.I.), l'Agrupación Socialista Gomera i la coalició PSOE-Sumar-EUIB i Ara Eivissa. Vox i Aragón Existen, en canvi, han perdut la representació a la Cambra Alta.

Resultats del Senat a Catalunya

En clau catalana, el PSC s'ha imposat aquesta nit electoral al Senat a Catalunya, on ha millorat els resultats i ha pres l'hegemonia a ERC que va aconseguir el 2019 a la Cambra Alta. En total, els socialistes han sumat 12 senadors, mentre que la coalició d'ERC i Bildu només ha pogut mantenir 3 dels 11 representants que van aconseguir els republicans el 10-N a Catalunya, perdent la seva presència en la circumscripció de Girona. Per la seva part, Junts només ha retingut el seu senador a Girona, perdent els altres dos que va aconseguir el novembre del 2019.

El Senat: composició de la Cambra Alta

En el cas del Senat, és important recordar que la xifra de senadors no es fixa, a diferència del Congrés dels Diputats, i que hi ha dues formes d'elegir aquests representants. Així, 208 d'ells surten escollits d'aquestes eleccions generals 2023, 4 per cada circumscripció, tres a Gran Canària, Tenerife i Mallorca, dos a Ceuta i Melilla i un a Eivissa-Formentera, Menorca, Fuerteventura, La Gomera, El Hierro, Lanzarote i La Palma. Pel que fa a la resta de membres de la Cambra Alta, són nomenats pels parlaments de cada comunitat autònoma amb el següent repartiment: un senador per cadascuna i un més per cada milió d'habitants censats en el territori. Amb aquest repartiment, el PP és qui en surt més beneficiat, ja que amb aquest sistema aconsegueix sumar la majoria absoluta.