Tal dia com avui de l’any 1705, fa 314 anys, en el context dels primers compassos de la Guerra de Successió hispànica (1705-1713), el Dietari de la Generalitat feia públic que els sastres de Barcelona Felip Gavaldà i Josep Combet havien guanyat la licitació per a “la provició y aciento dels vestits demunició del regiment de la present casa”. El Regiment de la Generalitat era una unitat militar creada poques setmanes abans i que, inicialment, estava format per un contingent de 500 homes. Posteriorment s’incorporaria al Reial Exèrcit de Catalunya que, en el seu moment culminant, reuniria més de 13.000 efectius (10.000 fusellers, 1.600 cavallers, 1.000 mariners i 700 artillers).

Gavaldà i Combet van oferir vestir l’exèrcit de Catalunya amb la casaca blava amb gira roja, tricorni i botes negres, camisa i corbata de color cru, i calces i mitges de color vermell a 12 lliures cada uniforme. El Dietari deia que “la present casa, no ha trobat qui donàs menor dita que Phelip Gavaldà (...) i Joseph Combet”. L’import inicial d’aquella inversió seria de 6.000 lliures catalanes, l’equivalent a tres milions d’euros que, posteriorment, en el decurs de la guerra es multiplicaria. Aquestes xifres donen una idea de la capacitat econòmica de la Generalitat, però sobretot de l’estament mercantil de Barcelona, que era el cos social que ostentava el poder del país en aquell moment.

I també dona una idea de la potència dels fabricants tèxtils catalans d’origen occità. La gran immigració occitana (1550-1640) havia canviat radicalment la fesomia de Catalunya: havia duplicat la població del país, havia incorporat una nova cultura del treball i del negoci de claríssima arrel protestant, i havia transportat la societat catalana de l’època cap a un estadi preindustrial. Moltes nissagues mercantils catalanes de principis de la centúria del 1700 eren originàries de la immigració occitana dels segles anteriors, que havien arribat durant una etapa de forta demanda de mà d’obra i havien progressat fins a esdevenir destacats elements de les classes mercantils.