Tal dia com avui de l'any 2008, fa 9 anys, el cos dels Mossos d'Esquadra —la Policia de la Generalitat— completava la total substitució de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil espanyoles al territori de Catalunya. D'aquesta manera, es culminava el procés de desplegament sobre el territori i progressiva substitució d'altres cossos policials que no depenen ni del Govern de Catalunya ni dels municipis catalans, que s'havia iniciat catorze anys abans —l'1 de desembre de 1994— al centre del país, i que es completava a les comarques de l'extrem sud del país.

El desplegament i progressiva substitució, iniciats a Osona el 1994, es van estendre cap a les comarques de Girona, que es completaria el 1997; i seguidament en direcció a les comarques l'Alt Pirineu i Aran, l'any 1999; les comarques del pla de Lleida, també l'any 1999; les comarques de la Catalunya central, l'any 2004; la ciutat de Barcelona, l'any 2005; les dues comarques del Vallès, l'any 2006; les comarques del Penedès i del Garraf, l'any 2007, i finalment les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, en el decurs del 2008.

Des de l'1 de novembre del 2008 els Mossos d'Esquadra, com a policia integral, s'ocupen de les funcions de seguretat ciutadana, policia administrativa, policia judicial, policia d'intervenció i policia de proximitat —que són competències del Govern de Catalunya— en la totalitat del territori català. En l'actualitat, el cos de Mossos d'Esquadra està format per 16.783 agents desplegats arreu del territori distribuïts en dinou grans àmbits territorials anomenats Regions Policials, que poden ser liderades tant per comissaris com per intendents del cos.

La llei 10/1994 del Parlament de Catalunya, publicada al DOGC l'11 de juliol de 1994 i al BOE el 12 d'agost de 1994, posa el comandament suprem del cos dels Mossos d'Esquadra en mans del president de la Generalitat de Catalunya i estableix el seu exercici pràctic en mans del conseller d'Interior del Govern de Catalunya. El comandament directe del cos dels Mossos d'Esquadra recau en la persona titular de la Direcció General de Policia, que és un càrrec polític que ha de ser nomenat pel Govern de Catalunya.